Општина Соколац је данас подијелила око 20 тона сјеменског кромпира и тону црног лука, пољопривредним произвођачима и породицама са подручја наше општине. Помоћ у садном материјалу добили су пријављени грађани који су за сјеменске пакете од 50 кг кромпира и 2 кг лука плаћали 15 КМ.

Према ријечима начелника општине Милована Бјелице, овим је кренула прва фаза у оквиру подстицаја у пољопривреди на подручју наше локалне заједнице.

– Буџетом смо ове године предвидјели око 300.000 КМ помоћи пољопривредним произвођачима, мљекарима, ратарима, пчеларима и осталим гранама пољопривреде, а уколико то не буде довољно, ребалансом Буџета ћемо повећати те износе. Све поскупљује, криза је на прагу, а људи су посебно забринути за производњу хране. Зато је и ове године општина обезбиједила одређене количине сјеменског материјала за пољопривредне произвођаче и домаћинства која нису регистрована али желе да посију и имају свој производ. За додјелу сјеменског кромпира и лука пријавило се 350 домаћинстава. Обезбиједили смо око 20 тона сјеменског кромпира оригинал сорте агриа те око 1.000 килограма сјеменског лука, рекао је Бјелица те подсјетио да је ове јесени заинтересованим произвођачима подијељено око двије тоне бијелог лука.

 

Бјелица је додао да је сво расположиво пољопривредно земљиште општине Соколац додијељено у закуп пољопривредним произвођачима, те да настоје да изађу у сусрет већим пољопривредним произвођачима, како би подстакли њихов рад.

Из управе општине Соколац се надају да ће пакети сјеменског материјала помоћи оснаживању домаћинстава кроз повећање домаће производње.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.