Лери Ц. Џонсон; ветеран ЦИА и Канцеларија Стејт департмента за борбу против тероризма, тврди да је украјинска војска поражена и да је остала само „крпа“.

Ветеран који је 24 године пружао обуку заједници за специјалне операције америчке војске сео је са Мајком Витни да објасни зашто.

Интервју који је водио Mike Whitney:

Питање 1– Можете ли ми објаснити зашто мислите да Русија побеђује у рату у Украјини?

Лери Ц. Џонсон – У прва 24 сата руске војне операције у Украјини, све способности украјинског Копненог радара Интерцепт су избрисане. Без тих радара, украјинско ваздухопловство је изгубило способност ваздушног пресретања. У интервенцији која је интервенисала три недеље, Русија је успоставила де факто No Fly Zone изнад Украјине. Иако је још увек рањива на раме испаљена површином на ваздушне ракете које су САД и НАТО испоручили Украјинцима, нема доказа да је Русија морала да ограничи борбене ваздушне операције.

Долазак Русије у Кијев у року од три дана од операције такође ми је привукао пажњу. Подсетио сам да је нацистима у операцији Барбароса требало седам недеља да стигну до Кијева и потребно још 7 недеља да савладају град. Нацисти су имали предност што нису изводили ударце како би избегли цивилне жртве и једва су чекали да униште критичну инфраструктуру. Ипак, многи такозвани амерички војни експерти тврдили су да је Русија заглибљена. Када је 24 миље (или 40 миља, зависи од извора вести) било позиционирано северно од Кијева више од недељу дана, било је јасно да је способност Украјине да покрене значајне војне операције елиминисана.Ако је њихова артиљерија била нетакнута, онда је та колона била лак избор за масовно уништење. То се није десило. Алтернативно, ако је Украјинац имао одрживо фиксно крило или способност ротари крила требало је да униште ту колону из ваздуха. То се није десило. Или, ако су имали одрживу способност крстарећих ракета требало је да засуше пакао на наводно засталој руској колони. То се није десило. Украјинци нису ни поставили значајну пешадијску заседу колоне са својим ново снабдевеним америчким Џавелинима.

Размере и обим руског напада су невероватни. Заробили су територију за три недеље која је већа од копнене масе Уједињеног Краљевства. Они су потом наставили да изводе циљане нападе на кључне градове и војне инсталације. Нисмо видели ниједну инстанцу украјинског пука или јединице величине бригаде која напада и побеђује упоредиву руску јединицу. Уместо тога, Руси су поделили украјинску војску на фрагменте и пресекли своје линије комуникације. Руси консолидују своју контролу над Мариуполом и обезбедили су све прилазе Црном мору. Украјина је сада одсечена на југу и северу.

Рекао бих да су САД имале теже време да заробе оволику територију у Ираку 2003. Ако ништа друго, ова руска операција би требало да преплаши америчке војне и политичке лидере.

Заиста велика вест стигла је ове недеље са руским ракетним ударима на оно што су де факто нато базе у Јавориву и Житомиру. НАТО је спровео обуку за сајбер безбедност у Житомиру у септембру 2018. године и описао Украјину као „НАТО партнера“. Житомир је уништен хиперсоничним ракетама у суботу. Јаворив је доживео сличну судбину прошле недеље. То је био примарни центар за обуку и логистику који су НАТО и ЕУКОМ користили за снабдевање Украјине борцима и оружјем. Велики број војног и цивилног особља у тој бази постао је жртва.

Не само да Русија удара и уништава базе које НАТО редовно користи од 2015. године, већ није било упозорења о ваздушном нападу и није било гашења нападачких пројектила.

Питање 2– Зашто медији покушавају да убеде украјински народ да могу да превладају у свом рату против Русије? Ако је то што кажете тачно, онда сви цивили који су послати да се боре против руске војске, умиру у рату који не могу да добију. Не разумем зашто би медији желели да обману људе о нечему тако озбиљном. Каква су ти размишљања по том питању?

Лери Ц. Џонсон– Ово је комбинација незнања и лењости. Уместо правог извештавања, велика већина медија (штампаних и електронских) као и Биг Тецх подржавају велику пропагандну кампању. Сећам се кад је Џорџ Буш био Хитлер. Сећам се када је Доналд Трамп био Хитлер. А сада имамо новог Хитлера, Владимира Путина. Ово је уморна, пропала књига игара. Свако ко се усуди да поставља легитимна питања одмах је каљан као Путинова марионета или руска пропалица. Када не можете да расправљате о чињеницама, једино приближавање је називање имена.

Питање 3– Прошле недеље, пуковник Даглас Мекгрегор је био гост у емисији Такера Карлсона. Његови ставови о рату су упадљиво слични вашим. Ево шта је рекао у интервјуу:

„Рат је заиста завршен за Украјинце. Били су приземљени у делићима, ту нема дилеме упркос ономе што чујемо од наших мејнстрим медија. Дакле, право питање за нас у овој фази је, Такер, хоћемо ли живети са руским народом и њиховом владом или ћемо наставити да спроводимо овакву врсту промене режима обучени као украјински рат? Хоћемо ли престати да користимо Украјину као овна против Москве, што је практично оно што смо урадили.“ (Такер Карлсон– Мекгрегор интервју)

Да ли се слажете са Мекгрегором да је стварна сврха да се Русија претвори у рат у Украјини била „промена режима“?

Друго, да ли се слажете да се Украјина користи као терен за САД да спроведу прокси-рат против Русије?

Лери Ц. Џонсон – Даг је одличан аналитичар али се не слажем са њим – мислим да у Бајден администрацији не постоји нико ко је довољно паметан да размишља и планира у тим стратешким условима. По мом мишљењу, последњих 7 година била је инерција статуса кво у НАТО-у. Оно што под тим подразумевам је да су НАТО и Вашингтон, веровали да могу да наставе да се шуњају источно на границама Русије, а да не изазову реакцију. НАТО и ЕУКОМ редовно су изводили вежбе – укључујући пружање „офанзивне“ обуке и обезбеђене опреме. Верујем да су извештаји у Сједињеним Државама да је ЦИА пружала паравојну обуку украјинским јединицама које делују у Донбасу веродостојни. Али имам проблем да поверујем да после нашег дебакла у Ираку и Авганистану, изненада имамо стратеге на нивоу Сун Цуа који вуку конце у Вашингтону.

Постоји ваздух очајања у Вашингтону. Осим што покушава да забрани све руске ствари, Бајденова администрација покушава да малтретира Кину, Индију и Саудијску Арабију. Не видим да се било која од тих земаља сложи. Верујем да је Бајденова посада направила фаталну грешку покушавајући да демонизује све ствари и све људе Русе. Ако ништа друго, ово је уједињавање руског народа иза Путина и они су спремни да се укопају за дугу борбу.

Шокиран сам погрешним проценама у размишљању да ће их економске санкције Русији довести на колена. Супротно је тачно. Русија је сама себи довољна и не зависи од увоза. Њен извоз је од критичног значаја за економску добросуседу Запада. Ако ускрате пшеницу, поташ, гас, нафту, паладијум, готов никл и друге кључне минерале са Запада, европска и америчка економија ће бити дивљачки. И овај покушај да се Русија присили санкцијама сада је врло вероватно да ће се улога америчког долара као међународне резервне валуте појавити у прашини историје.

Питање 4– Откако је одржао свој чувени говор у Минхену 2007. године, Путин се жали на „архитектуру глобалне безбедности“. У Украјини можемо да видимо како ова зановетања безбедносних питања могу да еволуирају у рат. Као што знате, Путин је у децембру изнео бројне захтеве везане за руску безбедност, али их је Бајденова администрација слегла раменима и никада није одговорила. Путин је желео писана уверавања да проширење НАТО-а неће укључивати Украјину (чланство) и да нуклеарни ракетни системи неће бити распоређени у Румунији или Пољској. Мислите ли да су Путинови захтеви неразумни?

Лери Ц. Џонсон – Мислим да су Путинови захтеви сасвим разумни. Проблем је у томе што 99 одсто Американаца нема појма о врсти војне провокације коју су НАТО и САД извеле у последњих 7 година. Јавности је увек речено да су војне вежбе „одбрамбене“. То једноставно није тачно. Сада имамо вест да је ДТРА финансирао биолабс у Украјини. Претпостављам да би Путин могао да пристане да дозволи америчке нуклеарне ракетне системе у Пољској и Румунији ако Бајден пристане да дозволи да се упоредиви руски системи распореде на Куби, Венецуели и Мексику. Када то сагледамо у тим терминима можемо почети да схватамо да Путинови захтеви нису ни луди ни неразумни.

Питање 5 – Руски медији јављају да су руске ракете „високе прецизности, ваздушно лансиране“ погодиле постројење на западу Украјине „убивши више од 100 локалних војника и страних плаћеника“. Наводно, центар за обуку специјалних операција налазио се у близини града Овруч који се налази на само 25 км од пољске границе. Шта нам можете рећи о овом инциденту? Да ли је Русија покушавала да пошаље поруку НАТО-у?

Лери Ц. Џонсон– Кратак одговор—ДА! Руски војни удари у западној Украјини током прошле недеље шокирали су и алармирали званичнике НАТО-а. Први ударац уследио је у недељу, 13. марта у Јавориву у Украјини. Русија је погодила базу са неколико ракета, од којих су неке наводно хиперсоничне. Погинуло је преко 200 припадника особља, међу којима је било америчко и британско војно и обавештајно особље, а више стотина је рањено. Многи су задобили катастрофалне ране, као што су ампутације, и у болници су. Ипак, НАТО и западни медији нису показали велико интересовање за извештавање о овој катастрофи.

Јаворив је био важна напредна база за НАТО . До фебруара (пре руске операције на Украјину), Седма команда за обуку војске САД радила је из Јаворива још средином фебруара. Русија се ту није зауставила. Војне вести АСБ-а јављају да је Русија погодила још једну локацију, Делyатyн, која је 60 миља југоисточно од Јаворива (у четвртак верујем). Русија је јуче погодила Зитомyр, још једно место где је НАТО претходно био присутан. Путин је послао врло јасну поруку — снаге НАТО-а у Украјини биће посматране и третиране као борци. Менструација.

Питање 6 – Украјински председник Володyмyр Зеленскy је у западним медијима модерним као „ратни вођа“ и савремени „Винстон Черчил“. Оно што медији не успевају да кажу својим читаоцима је да је Зеленски предузео бројне кораке да ојача свој утицај на власт, истовремено наносећи штету крхким демократским институцијама у Украјини. На пример, Зеленски је „забранио једанаест новинских организација у власништву опозиције“ и покушао да забрани шефу највеће украјинске опозиционе странке Виктору Медведчуку да се кандидује по лажној оптужби за „финансирање терориста“. Ово није понашање лидера који је озбиљно посвећен демократији.

Шта мислите о Зеленском? Да ли је он заиста „патриотски вођа“ каквим га медији представљају?

Лери Ц. Џонсон – Зеленски је комичар и глумац. По мом мишљењу, није баш добар у томе. Запад цинично користи чињеницу да је Јеврејин као скретање пажње са контингента неонациста величине (а мислим на истинске нацисте који и даље славе достигнућа украјинске wаффен СС јединице док се боре са нацистима у Другом светском рату). Чињенице су јасне – он забрањује опозиционе политичке странке и гаси опозиционе медије. Претпостављам да је то нова дефиниција „демократије“.

Питање 7– Како се ово завршава? Постоји одличан пост на сајту Месеца Алабаме под насловом „Шта ће бити географско крајње стање рата у Украјини“. Аутор поста, Бернард, изгледа да мисли да ће Украјина на крају бити подељена дуж реке Дњепер „и јужно дуж обале која има већинско етничко руско становништво“.

Каже и ово:

„Ово би елиминисало украјински приступ Црном мору и створио копнени мост према отцепљеној Молдавији Придњестровље које је под руском заштитом. Остатак Украјине било би земљиште затворено, углавном пољопривредна држава, разоружана и сувише сиромашна да би се у скорије време надовезала на нову претњу Русији. Политички би доминирали фашисти из Галиције, што би онда постало велики проблем за Европску унију.“

Шта ти мислиш? Хоће ли Путин наметнути властито територијално решење Украјини како би ојачао руску сигурност и окончао непријатељства или је вероватнији другачији сценарио?

Лери Ц. Џонсон– Слажем се са Муном. Путинов примарни циљ је да обезбеди Русију од страних претњи и утиче на развод са Западом. Русија има физичке ресурсе да буде независни суверен и у процесу је да оствари ту визију.

Био – Лери Си Џонсон је ветеран ЦИА и Канцеларије Стејт департмента за борбу против тероризма. Оснивач је и извршни партнер БЕРГ Сарадника, који је основан 1998. Лери је 24 године пружао обуку заједници за специјалне операције америчке војске.