Академик Матија Бећковић изјавио је да забрана Запада за руске медије подсјећа на бољшевичка времена, да су људи поново ућуткани, а да на страшан начин почиње једна нова историја у 21. вијеку.

– Одрасли смо у увјерењу да се у новинама не лаже, а на крају смо чули да су изједначени истина и лаж. А /бивши предсједник САД/ Доналд Трамп је запрепастио читав свет кад је казао да лажу Си-Ен-Ен, Њујорк тајмс, Вашингтон пост, Тајм – рекао је Бећковић.

Бећковић је напоменуо то се прије Трампа није чуло, јер је све оно што су ти медији писали, говорили, „за нас било као Божије заповијести“.

– А онда се догодило да је забрањен Доналд Трамп и да он исто тако не може да говори шта му падне на памет у вријеме кад је проглашена слобода говора. А завршило се на најгори начин – рекао је Бећковић за „Спутњик“.

Он сматра да постоји разлог због чега се туђим медијима не дозвољава да проговоре.

– Има неки разлог због чега се то не допушта. Наш свеијт мисли кад гледа телевизију да то гледа својим очима. Он не види ни сниматеља, ни новинара, ни уредника, ни ту телевизију која то емитује, него мисли да је он то видео. Е, сада, полако се почиње схватати да је ипак чудно то да се камера нашла баш ту да сними неког мученика који излази из неке рушевине, а да иза тога постоји читава једна политика и пропаганда – рекао је он.

Према његовим ријечима, на страшан начин започиње једна нова историја у 21. вијеку, онако како је била почела прије једног вијека и кад се нико није надао да ће доћи слобода.

– А када је дошла слобода, онда је то ускоро и демантовано и поново су људи ућуткани – рекао је Бећковић.

Он је навео да је за вријеме његовог одрастања Украјина била – Гогољ и Булгаков.

– Када је Мајаковски певао: „То је било, било у Одеси“, „Мама, твога сина нешто дивно боли“, „Реците сестрама Људмили и Ољи, он више нема куда да се склони“, никада нисам помислио да је пјевао о неком ко није Рускиња и о граду који није у Русији. А сада, одједном, све то добија неки сасвим нов и садржај и димензију, дешава се нешто о чему нико није ни сањао. Надамо се да ће то кратко трајати – рекао је он.

Бећковић је нагласио да „Русији никада ништа није опроштено, а да је Америка себи опростила више него што је опростио ико икада“.

Коментаришући покушај одстрањивања цјелокупне руске културе у свијету, Бећковић је указао да су увијек највише биле цијењене оне књиге које су забрањене.

– Увијек су најцењенији били они писци који су били проскрибовани и они текстови који се нису смијели читати. И то се неће никада промијенити – закључио је он.