Шта су показали локални избори у Беранама, и колико је стање промењено у односу претходне изборе, анализирао је портал Борба.

Демократска партија социјалиста претрпела је убедљиво најтежи пораз у Беранама икада. Након што су 2014. изгубили власт у Беранама, а 2018. „оверили” пораз, јучерашњи избори били су кобни за ову политичку странку.

Наиме, у 2018. години ДПС је у овој општини имао 7.990 гласова, док данас има 3.797 гласова, што је резултирало енормним падом у Беранама, те настављен тренд губљења повјерења у странку која је 30 година владала Црном Гором. Важно је рец́и и да је Демократска партија социјалиста на парламентарним изборима 2020. године у овој општини заједно са партнерским партијама имала 6.097 гласова.

Оно што дефинитивно има примат у црногорском друштву јесте сагледавање ставова партија чланица коалиције За будуц́ност Црне Горе, која се једина појавила 30. августа. Наиме, конституенти ове коалиције наступили су у 5 различитих колона

Великој народној коалицији коју предводи Здравко Кривокапиц́ на изборима 2020. године грађани Берана су дали 9.459 гласова. Занимљиво је да би, када би сакупили број гласова конститутивних партија те коалиције, које су овога пута изашле самостално, приметили тренд пада подршке овој коалицији за скоро 1.000 гласова.

Демократе су те које су оствариле убедљив раст и поред вец́ег броја апстиненција. На изборима 2018. имали су 1.889 гласова, док су на парламентарним „пали“ на 1.411. Ипак, демократе су на јучерашњим изборима освојиле 2.563 гласа, што је значајан пораст у овом граду. Овај раст може се приписати протестима „Устани, одбрани, победи“ који су организовали против мањинске власти, а предводили су демократе Алекса Бечиц́.

Занимљиво, УРА није изашла на беранске изборе, али је уз веома паметну коалицију успјела да освоји највец́и број мандата у Улцињу, а готово је извјесно да ц́е УРА дати новог градоначелника.

Говорец́и о бројкама Демократског фронта и СНП-а, веома је интересантно посматрати однос снага који су ове странке имале, с обзиром да су на претходним локалним изборима излазиле у коалицији, док су на овим изборима наступале самостално. Коалиција Здраво Беране, ДФ и СНП је у 2018. години освојила 6.459 гласова, док је на овим изборима појединачно коалиција За будуц́ност Берана предвођена ДФ-ом добила 2.563 гласа, а СНП 2.820.

Мора се констатовати издржљивост Социјалистичке народне партије, која је у претходном периоду била оптужена за издају због жеље да уђе у мањинску владу, али је ипак постигла велики резултат у Беранама, иако им други потенцијални коалициони партнери кажу да су не. Најзанимљивије је поступио ДФ који би могао да буде потенцијални партнер у преговорима уколико не дигне руку да гласа за мањинску владу коју води Дритан Абазовиц́.

Ово је први пут да је Демократски фронт наступио самостално у Беранама и постигао веома добар резултат, а своју позицију могу искористити као мост између СНП-а и других партија (осим ДПС-а), што би могло позитивно утицати на државни ниво и коначно формирање Владе.оно што Црна Гора заиста заслужује.

3 партије, чланице коалиције За будуц́ност Црне Горе, које су самостално учествовале на овим изборима, нису се такмичиле на претходним изборима у Беранама, тако да не постоји статистичка основа за адекватнију анализу раста или пропадања ових партија.

Беране сад, странка премијера у техничком мандату Здравка Криваокпиц́а, најбоље је пласирана од ове 3 странке, а 4. по снази је партија (не рачунајуц́и декласификовани ДПС). Беране су сада освојиле 4 мандата или 1.597 гласова, што није било изненађујуц́е с обзиром на програм „Европа сада” који државни ресурси веома добро користе као политичку кампању, наравно уз подршку премијера и појединих министара.

Чињеница је да су од ових избора Здравко Кривокапиц́ и његови министри и званично ушли у политичку арену, где је све дозвољено.

Права Црна Гора Марко Милачиц́, странка која је скоро безусловно подржавала премијера током његовог мандата, није направила коалицију са њима, што је било добро за њих, а на овим изборима су освојили 2 мандата.

Јединствена Црна Гора Горана Даниловиц́а, странка која ни на који начин не баштини премијерову политику, али која (из неког разлога) иде у овај блок уз премијера, у Беранама је освојила један мандат, а били су дупло јачи. као предизборне прогнозе.