Анастасија Котвитска, супруга украјинског тајкуна и политичара Игора Котвитског, наводно је „покушала да прокријумчари 28 милиона долара и 1,3 милиона евра преко границе“.

Она је заустављена на мађарској граници, гдје су цариници новац нашли у пртљагу, па је против ње покренут кривични поступак.

Котвитски, некада најбогатији члан украјинског парламента, рекао је да је његова супруга напустила земљу да би се породила, али је негирао да је пребацио 28 милиона долара и 1,3 милиона евра.

„Сав мој новац је у украјинским банкама, нисам ништа подигао“, рекао је Котвитски прије него што је затворио своје профиле на друштвеним мрежама.

Његова кћерка Виолета, која је школована у Швајцарској, рекла је да је прича „гласина“.

Наводи се да огромну количину готовине коју је понијела са собом приликом изласка из Украјине на пункту Вилок није пријавила и да су новац пронашли мађарски цариници, пише украјински „Обозревател“, а преноси „Дејли мејл“.

Котвитски наводно контролише украјинске нуклеарне енергетске системе и налазишта уранијума преко својих сарадника и има блиске пословне и политичке везе са бившим министром унутрашњих послова Арсеном Аваковом.

Кијевски бизнисмен Сејар Кушутов, који је открио случај Котвитска, рекао је да цариници знају да примају мито, што омогућава изношење готовине из земље. Ништа боља ситуација није ни у другим западним регионима. Имена цариника који то раде добро су позната у уским круговима, преноси „Дејли мејл“.

Котвитски је био посланик у украјинском парламенту од 2014. до 2019. године и један је од блиских сарадника Арсена Авакова, министра унутрашњих послова од 2014. до 2021. године, преноси „Мондо.рс“.