Драган Човић, лидер ХДЗ-а, након састанка о изборним реформама је казао рекао да су јуче имали завршен посао, али да се није дошло до рјешења.

– Након већ девет мјесеци покушавамо у различитим приликама разговарати и тражити ова рјешења око Изборног закона и ограничења измјена Устава и једним дијелом смо то успјели. Јучер смо имали завршен посао, онда се проблематизирало с једне стране, стране СДА на начин да је ишло са неким додацима онога што смо до сад ставили као стандард.

Жао ми је што је највише изгубила БиХ с овим. Мислим да је у старту био јасан исти циљ, ако се ништа не договори да останемо у статусу qуо и то је задњих девет мјесеци само СДА радио. То сам ја више пута казао и кроз ове преговоре и у Сарајеву и у Неуму па и данас овдје. С те стране ја то доживљавам бруталним ударом на БиХ и за вид актуелне политичке ситуације у БиХ, али и једнако тако и кад гледамо наше окружење и шта нас и чека у времену испред нас, али ми морамо наставити даље, нема друге – рекао је Човић.

Казао је да су неке ствари посложили.

– Могу нам послужити као оквир да се даље договарамо, а они који су покушали разградити Федерацију БиХ у организацијском смислу, ја им сад могу само поручити, нити су сад успјели, нити ће икада успјети, јер тиме руше БиХ. То није европска БиХ, одузети оне кључне елементе Дејтона, правити неки Дејтон, два нека у принципу који се покушао овдје направити.

Мислим да је овдје био узалудан посао и мени је драго да је јуче пет странака од нас шест прихватио модел који је био, који рјешава све проблеме које смо ставили испред себе па чак и онај око функционирања Федерације. Јуче сам остао или сам вас ускратио за неки одговор шта смо то ми као Хрвати предложили овдје. Овдје врло јасно смо били спремни да три, четири јасна уступка, које је неко звао блокадом, ја бих рекао да буде функционалнија БиХ, међутим, на њихово изненађење или СДА нису мислили да ћемо ми то дати. Кад смо то дали, ишли су даље, онда смо рекли да не може више, да се не може рушити БиХ, на начин да се кључни обриси Дејтона сруше баш кроз Федерацију БиХ – рекао је Човић.

Казао је да је договорено како ријешити питање Федерације.

– Без било каквих могућности да неко зауставаља тај процес, како дефинирати предсједника Федерације да нико нема могућности блокирати тај процес, како завршити именовања која сада стоје, а једно од њих је и Уставног суда БиХ, али и директора полиција, директора телевизије. Значи да отклонимо све оно што се тиче именовања јер данас из неких политичких разлога је то стало. Сви смо се усагласили да то није био дио читавог пакета да је договор да сва четири елемента морају бити на истој разини договора како би могли с њима ићи у парламентарну процедуру. Како ће ићи даље, видјет ћемо. Ми ћемо са своје стране, односно ја ћу са своје стране учинити све, прије свега на овај начин информирати јавност о напору који смо дали да реториком понашањем и промишљањем БиХ и очувамо БиХ, очувамо мир у БиХ и дамо шансу једном квалитетном политичком договору. Нажалост, опет нисмо успјели – рекао је Човић.

Одговарајући на питања новинара, Човић је рекао да су у цјелокупним рјешењима била четири елемента.

– У оних 14 приоритета ка Европској унији је Изборни закон, примјена свих пресуда у Стразбуру. Сада нек се питају и Сејдић и Финци и једни и други који су остали ускраћени за могућности, ради чега је то урађено и ко је за то заслужан. Вјероватно ће даље наставити на сличан начин наставити заступањи њихове интересе. Говиром, прије свега о СДА. Друга ствар коју смо ми преузели као обавезу јесте превести одлуку Уставног суда БиХ и оно што смо се с међународним партнерима договорили, то је било да ограниче уставне промјене. То смо чак издоговарали и међусобно усагласили – додао је Човић.

Лидер ХДЗ-а је рекао да нема никаквих услова да се избори одрже.