Европа мора да се припреми за други највећи мигрантски талас послије седам година, јер у супротном пријети хаос, упозорава експерт за миграцију Гералд Кнаус.

Кнаус је, за дневник “Клајне цајтунг”, рекао да је рат у Украјини изазвао огроман талас избјеглица, који је, већ након двије недјеље, превазишао укупан број избеглица са простора бивше Југославије за вријеме сукоба у том региону.

Кнаус указује да је велика предност, у поређењу са мигрантским таласом 2015., што ЕУ ступање на снагу једне смјернице више не мора да чека на одобрење националних држава.

Међутим, наглашава, потребно је одлучно дјеловање држава уз подршку грађана.

Кнаус каже да је неопходна организација, јер ако се не успије у пребацивању избјеглица у она подручја која су исказала спремност да их приме, пријети поново хаос.

Он каже да ће наредних недјеља милиони људи, прије свега преко Аустрије и Њемачке, лутати кроз ЕУ у потрази за смјештајем, ако организација не буде успјешна.

Указао је да се актуелни талас избјеглица не може поредити са мигрантском кризом 2015., јер је тада много мање људи дошло, и додао да тадашњи талас представља само “вјежбу” за оно што предстоји.

Кнаус је предложио како би требало Европа да реагује на талас избјеглица.

Према његовим ријечима, било би корисно успоставити штаб са бившим водећим политичарима и експертима за комуникацију.

С тим у вези је Кнаус предложио Барака Обаму, истичући да такве политичке величине и изван ЕУ, могу апеловати да се избјеглице приме.

У својој анализи Кнаус наглашава да ниједна држава ЕУ тренутно није припремљена на оно што је чека.