Инвеститори из Кувајта, представници фирме Investments kingdom company, недавно су посјетили Општину Соколац гдје су са начелником Милованом Бјелицом разговарали о потенцијалним улагањима на подручју ове опћине.

Како је за Клиx.ба казао Бјелица, ови инвеститори заинтересовани су највише за област пољопривреде, сточарства, туризма и производњу хране.

„Посебно су исказали интерес за узгој јагодичастог воћа, малина, купина и јагода, питали су да ли то успијева овдје. Казао сам им да већ имамо људе који се тиме баве, да имамо здраву земљу и погодну климу. Не би био проблем ни обезбиједити земљиште, под концесију или закуп. Представници компаније заинтересовани су за сточарство, а ми смо им предложили центар за производњу безвирусног сјемена кромпира и ситних сјемена, који треба да крене са радом у наредних мјесец – два, те да се може размишљати о уласку у јавно партнерство са општином и Универзитетом у Источном Сарајеву, јер се ради на ревитализацији тог центра“, казао нам је Бјелица.

Кувајтски инвеститор Мубарак ел Аџби, каже Бјелица, има инвестициону компанију и велики број његових пословних партнера спреман је да улаже на простору Босне и Херцеговине.

„Ја сам им представио и потенцијале које имамо у дрвној индустрији, посебно сам им ставио до знања да ми имамо све услове и за успостављање пословне зоне, а у подручју Подроманије ријешили смо комплетну инфраструктуру гдје има и вода, ријешене су отпадне воде, струја и све остало и сада ту крећемо са индустријском зоном“, истакао је Бјелица.

Истакао је Бјелица и како ово подручје има потенцијал и за развој туризма, те како и ту још има прилике за развој, те подсјетио како ће се у наредном периоду градити и соларне електране на овом подручју.

Познати и инвеститори

На Сокоцу ће се градити двије соларне електране, а користи ће имати и социјалне категорије

„Ми смо заинтересовани за сарадњу и кроз јавно – приватно партнерство, које може задовољити обје стране у бизнису, и опћину и потенцијалне инвеститоре. Кувајтски инвеститор нам је рекао да њихова компанија сматра да Соколац има добре пословне прилике, посебно у сектору пољопривреде, а ја сам им рекао да постоји могућност да уђе и у заједничку сарадњу са Универзитетом у Источном Сарајеву, како би се развијала стакленичка и пластеничка производња на већим површинама, што је њих посебно заинтересовало“, казао је Бјелица.

Уколико би до реализације ове инвестиције дошло, Бјелица каже како би користи имало и локално становништво, које би било запослено. Оно што би инвеститор из Кувајта требао да уради јесте да обезбиједи тржиште на које би пласирали произведену храну, а повратну информацију Бјелица очекује већ сљедеће седмице.

„Они ће брзо послати писмо намјере, могуће већ и сљедеће седмице па да организујемо тај састанак и да конкретизујемо одређене ствари“, поручио је Бјелица.