Често имамо одређене предрасуде или вјеровања када је ријеч о љубимцима, које настају усљед недовољног информисања.

У највећем броју случајева, ова увјерења не могу да нашкоде никоме и не сметају, али понекад умију да направе проблем.

Исхрана је чест предмет полемике међу власницима љубимаца, па стога данас откривамо: Да ли зечеви воле мркву?

Не постоји цртани филм, серија или дјечја сликовница која приказује малог слатког зеку кој ужива у својој омиљеној намирници – мркви.

Та слика се толико урезала у наше мисли да је временом ово поврће постало синоним за исхрану зечева.

Међутим, да ли та читава прича има рационалну основу, односно – да ли је мрква заиста добра за зечеве и да ли је они воле?

Истина је да је мрква зечевима исто што и рецимо банана. Шта то значи? Сваки стручњак за исхрану животиња рећи ће вам да мрква не може бити основа зечје исхране.

Наиме, уколико би зеца хранили само мрквом, то би за њега било фатално. То би било исто као када би човјек јео само слаткише.

Зечеви највише воле да једу зелено поврће са листовима, па чак и ако им понудите мркву са зеленилом горе, они ће тотално игнорисати наранџасти дио поврћа и појести зелени дио. Уколико се ипак деси да ваш зец воли мркву, треба му је давати у ограниченим количинама.

Како је настао мит о мркви и зецу?

Слично као и са причом о мишу и сиру, и за ово је крива телевизија. Зец Душко Дугоушко је од почетка замишљени илустрован како увијек грицка неку мркву, и од тада је настало увјерење да зечеви воле ово поврће.

Ова идеја је настала због глумца Кларка Гејбла који је давао глас овом цртаном лику.

Он је у једном свом ранијем филму причао док једе мркву, продуценти су то чули и свидјело им се. И тако је почела прича, преноси Телеграф.