Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић оцијенио је да у америчкој администрацији расте фрустрација због нереалних и максималистичких захтјева приштинских власти.

Према његовим ријечима, у Стејт департменту и цијелој администрацији САД све више прихватају чињеницу да власти у Приштини немају воље за било каквим договором са Београдом.

– У Приштини иду на максималистичке циљеве, тачније на признање независности од Србије иако сви знају да је то немогуће – навео је Кесић за „Косово онлајн“.

Он је указао да фрустрације у Вашингтону производи чињеница да би Американци вољели да остваре неки политички успјех на Балкану, али га не постижу јер премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти и његова влада не показују вољу да попусте.

– Због тога имамо ситуацију да /Американци/ улазе у сукоб са Куртијем и врше притисак на њега. Претили су му санкцијама – економским, али и забраном уласка у Америку. Ипак, САД не желе да изврше прејак притисак на Приштину јер се плаше да незадовољни Албанци могу да дестабилизују југ Србије, Црну Гору, па чак и Сјеверну Македонију – оцијенио је Кесић.