Фото: Бојан Д.Тошић

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је посјетио општину Соколац. Састанку у кабинету начелника је поред начелника Милована Бјелице и његових сарадника присуствовао и предсједник надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељко Елек као и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Домаћин је госте упознао са стањем у општини и изазовима са којима се сусрећу становници Сокоца током зиме. Било је ријечи о пројектима који су у току, те о плановима за наредни период. Дат је увид у проблем произвођача млијека, као и дрвопрерађивача са Романијске и Горњодринске регије, те потребу да се вишак дрвних сортимената не одвози ван ових локалних заједница.

Господин Додик је обећао да ће уложити напоре да се велики инфраструктурни пројекат попут градске куће с обзиром на његову важност, те потребе становника за садржајем који ће нудити и реализује, посебно имајући у виду да је сва пројектна документација спремна.

Фото: Бојан Д.Тошић

„Ми ћемо подржати изградњу Градске куће. То ћемо кандидовати да обезбиједимо одређена средства која иду из Србије према Републици Српској.“– најавио је Додик.

Договорено је да Дирекција за путеве Републике Српске рехабилитује обилазницу око Сокоца са тротоарима и додатном траком на излазу, а Град Источно Сарајево ће издвојити 300 хиљада за пресвлачење главне улице у Сокоцу.

Начелник Бјелица је истакао важност формирања пословне зоне „Соколац“ на простору Нове Романије, за шта је показана спремност и разумјевање гостију.

„Нама је важна та зона, а њен значај и привлачност инвеститорима расте уколико се ријеши и путна комуникација. Потребан нам је брзи пут преко Романије. То побољшава и повезаност општина града.“ – рекао је Бјелица.

Важан пројекат за Соколац представља и изградња Соколовог града, планинског ресорта на Равној Романији. Присутни су се упознали са парцелизацијом. Бјелица је позвао Олимпијски центар Јахорина да се по моделу Андрићграда и Игришта укључе у овај пројекат, те је позвао господина Недељка Елека да о томе додатно разговарају и размотре начин сарадње.

Гости су информисани и упознати и са могућностима изградње соларне електране на подручју Сокоца за шта постоји заинтересованост више страних компанија.

Као увод у подјелу кључева за 64 стана у оквиру стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица, разговарано је о изградњи нових 50 станова у наредном периоду.