Деоница ауто-пута „Милош Велики“ од Прељине код Чачка до Паковраћа, у дужини око 11,5 километара, отворена је за саобраћај, у присуству премијерке Ане Брнабић. Очекују се мање гужве кроз Чачак, нарочито током летњих одмора и викендом јер је сав транзитни саобраћај преусмерен на нову обилазницу. Нова деоница ће велики значај имати и за развој туризма.

Премијерка, која је присуствовала отварању уместо председника Србије Александра Вучића, провозала се аутобусом новим ауто-путем и истакла да је ово велики дан за Србију.

Навела је да је данас отворено нових 11 и по километара ауто-пута а да је остало да се заврши још нешто мање од 20 километара до Пожеге.

„Приближавамо се Пожеги на мање од 20 километара и надам се да ћемо то успети да урадимо до краја ове или у првом кварталу 2023. године“, рекла је премијерка и додала да то зависи од временских услова, пандемије и других ствари, али да је то свакако пре уговореног рока.

Брнабић је рекла да ово нису празне приче и захвалила кинеским партнерима који су, како је рекла, даноноћно радили и имали много проблема. Додала је да је деоница Прељина-Пожега грађевински врло захтевна за извођаче, с обзиром на то да је трећина трасе у тунелима и мостовима.

Премијерка је истакла да су путеви оно што спаја људе и подсетила да се у Србији тренутно гради укупно 12 ауто-путева и брзих саобраћајница, чија је укупна вредност 3,8 милијарди евра.

„То показује колико се Србија променила на боље“, истакла је премијерка која се новом деоницом возила заједно са министром грађевинарства Томиславом Момировићем и другим званицама.

Брзо се привикавамо на добре ствари, додала је премијерка и нагласила да има довољно новца у буџету за све започете пројекте и да, уз све то, Србији не расте јавни дуг.

„Србија је пре само 10 година била потпуно другачија земља“, рекла је Брнабић и навела да у земљи више не може да се пронађе слободна грађевинска оператива и радна снага колико је пројеката покренуто и шта се све гради.

Напоменула је да су то све ствари које се нису радиле деценијама, а сада се реализују.

Премијерка је нагласила да Србија има све јачу економију захваљујући фискалној консолидацији коју је спровео Александар Вучић и да се сада после 30 година граде и нови енергетски објекти и улаже у екологију. Како је рекла, постоје две врсте људи, који граде и руше, блокирају и повезују.

Она је пре уласка у аутобус пренела кинеским извођачима поздраве председника Вучића и додала да ће он ових дана и лично доћи да им захвали и да подршку за преостале радове до Пожеге.

Брнабићева је додала да је Вучић чак 12 пута обишао трасу деонице Прељина-Пожега и изразила очекивање да ће део ауто-пута до Пожеге бити готов до краја године.

„Важно нам је да завршимо што пре“, поручила је премијерка и додала да јој је жао што председник Вучић не присуствује данашњем догађају, због породичне трагедије.

Гужве одлазе у прошлост

Отварањем деонице ауто-пута од Прељине до Паковраћа саобраћајне гужве које су се стварале кроз Чачак, нарочито током сезоне летњих одмора и викендом, постаће прошлост, јер је сав транзитни саобраћај преусмерен на нову обилазницу.

Она је у саставу деонице аутопута Прељина-Пожеге од 30,9 километара, на којој је главни извођач кинеска компанија „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн“ (ЦРБЦ).

Рок за заврштетак радова који су почели у мају 2019. године на целој деоници до Пожеге је 36 месеци, а њихова вредност је 450 милиона евра.

Деоница Прељина-Пожега је наставак пројекта изградње аутопута Београд-Јужни Јадран укупне дужине 258 километара.

Ауто-пут Прељина-Пожега је подељен на три мање деонице.

Од Прељине до Пријевора – дуж реке Чемернице и малим делом поред Западне Мораве, у дужини до 8,27 километара.

Затим од Пријевора до Лучана – траса дуга 15,51 километар на којој ће бити 20 мостова у укупној дужини већој од три километра, као и тунел „Лаз“ од 1.750 метара.

Трећа поддеоница, од Лучана до Пожеге – дуга седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

Ауто-пут од Прељине до Пожеге је регионална саобраћајница, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд-Сарајево, јер од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Компанија „Констракшн Корпорејшн оф Чајна“ почела је крајем прошле године радове на обилазници око Горњег Милановца, која ће овај град да споји са ауто-путем „Милош Велики“ и да измести теретни саобраћај из центра града.

Према уговору, иста компанија ће у мају ове године почети изградњу обилазнице око Ужица и тунела Кадињача, а касније и обилазница око Пожеге.

Планирано је да се на будућем ауто-путу ка Црној Гори изгради крак ка Вишеграду у Републици Српској и Дугој Пољани, на правцу ка Новом Пазару.

Улагање у Моравички и Златиборски округ

Премијерка каже да се никад више није улагало у еколошке пројекте, указавши на то да је изградњом ауто-пута саобраћај измештен из Овчарско- кабларске клисуре.

Такође, додала је да би у марту требало да буде постављен камен темељац за најлепши видиковац на Каблару, као и да је ту већ урађен пут. Навела је и да ће на Међувршју бити и први еколошки катамаран произведен у Србији.

Издваја се, каже, 74 милиона евра само за изградњу канализације и пречишћавање отпадних вода у Моравичком и Златиборском округу, захваљујући ИПА средствима ЕУ и у партнерству са кинеским компанијама у оквиру пројекта „Чиста Србија“.

Очекује и да ће ове године кренути изградња Клиничког центра Крагујевац.