Фото: Радио Сарајево

Успјешно је почео атлетску сезону у 2022. години Сокочанин Перо Мијатовић, учесник бројних полумаратонских и маратонских трка на простору екс Југославије. Да се још увијек може носити са далеко млађим од себе, Мијатовић је показао и на 4. BH Telecom Unusual Marathonu, који је 16. јануара одржан у Сарајеву.

– Такмичари су се окупили на Спортско- рекреативном центру „Сафет Зајко” у Неџарићима, одакле су маратонци кренули, настојећи да остваре што боље резултате на стази дугој 42,1 километар. Трчали смо кроз цијело Сарајево и Илиџу. Пратили су нас веома тешки временски услови – магла, лед, смог, на стази која је водила од Неџарића, преко Алипашиног Поља, Вилсоновог шеталишта, Скендерије, Вијећнице, до Козје ћуприје, одакле смо кренули назад – према Илиџи, Великој алеји, цркви у Блажују и назад, према циљу – Спортско –рекеративном центру у Неџарићима. Пратеће дисциплине су биле – штафетни маратон три пута 14 км и трка на 10 километара, прича нам Мијатовић, задовољан због оног што је показао у Сарајеву.

Маратонску трку је завршило 64 атлетичара, међу којима се нашао и соколачки атлетски ветеран. Било је ово његово друго учешће на Unusual maratonu, гдје је остварио своје најбоље вријеме – четири часа и 35 минута, што му је обезбиједило 35. мјесто. Резултат вриједан високог поштовања, посебно ако се зна да је остварен у, може се рећи, ванредним временским приликама. Иначе, било је ово Мијатовићево четрнаесто учешће на маратонским тркама.

Прво мјесто у маратону, у мушкој конкуренцији припало је Емиру Хастору из Горажда, друго Младену Стевановићу, а треће Жарку Јовановићу.

У конкуренцији маратонки најбоља је била Јагода Столић. Друга кроз циљ је прошла Сњежана Писарић, а трећа Љиљана Тасић.

Овогодишњи „BH Tеlekom Unusual Marathon Sarajevo“ одвијао се под слоганом „Trčimo za čist zrak – My Mission No Emission“.

Перу Мијатовићу још су свјежа сјећања на учешће на 5. Зрењанинском маратону, одржаном у октобру прошле, гдје је у ветеранској категорији М 60 плус, у конкуренцији 230 атлетичара, заузео пето мјесто, међу 14 најбољих атлетичара ових годишта.

Атлетски ветеран не заборавља да упути ријечи захвалности начелнику општине Соколац Миловану Бјелици за помоћ коју му пружа да би учествовао на такмичењима.