Фото:Министарство одбране Србије

Министарство унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) предузеће појачане мјере безбједности због обиљежавања Дана Републике, 9. јануара, саопштено је из Министарства.

У саопштењу се наводи да је министар Лукач издао наредбу о забрани превоза експлозивних материја у друмском саобраћају на подручју Републике Српске.

Из Министарства појашњавају да ће превоз пиротехничких средстава бити дозвољен само за извођење најављених ватромета дана 8. и 9. јануара 2022. године од 00.00 до 24.00 часова.

„Министарство у сједишту, полицијске управе и полицијске станице за наведене дане неће издавати одобрења за превоз експлозивних материја“, стоји у саопштењу.

У саопштењу се наводи да ће бити забрањен саобраћај за теретна возила преко 3,5 тоне.

„Теретни саобраћај биће дозвољен за теретна возила јавних и комуналних служби и возила која ће бити ангажована на активностима поводом обиљежавања свечаности и то 8.1.2022. године у периоду од 16.00 до 21.00 часова и 9.1.2022. године у периоду од 07.00 до 15.00 часова на свим улицама на територији града Бањалука, изузев улица на магистралном путу М-И 108 Булевар војводе Степе Степановића, Булевар војводе Петра Бојовића, Булевар српске војске, Књаза Милоша, Бранка Поповића (источни транзит) и магистралном путу М-И 101 Мањачких устаника, Омладинска, Крајишких бригада (западни транзит)“, стоји у саопштењу.

Из Министарства грађанима савјетују да поштују наредбе надлежних, те да не носе пиротехнику и друга опасна средства.

„Савјет грађанима је да због лакшег кретања и избјегавања стварања гужви, са собом не носе руксаке и торбе, те да свакако уз себе имају неки идентификациони документ“, наведено је у саопштењу.

Из Министарства позивају све грађане Српске да дођу у Бањалуку, те да се Дан Републике Српске прослави у миру и достојанствено.