Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом истакао је данас у божићној поруци да је Божић празник породичног и друштвеног заједништва и да је Господ својим примјером показао да се божанска љубав мора дијелити са ближњима и даљњима.

– Та љубав није изражајна фикција, већ је то дјелотворна љубав, која дјелује, како у сваком времену, тако исто и у свим приликама и околностима – поручио је митрополит дабробосански.

Честитајући срећан и благословен Божић радосним поздравом „Мир Божији – Христос се роди“, он је поручио да је „Христос наша радост, наше весеље и зато се радујемо и веселимо славећи његово рођење“.

– Христос је својим рођењем у пећини Витлејемској прије 2.000 година, собом и у себи самом, донио божанску и небеску радост и весеље, да обрадује и промијени ондашњи грчко-римски свијет који је исто, као и овај наш данашњи, био тежак и туробан – навео је митрополит Хризостом у божићној поруци.

Он је истакао да је Божић, као дан рођења Богомладенца Исуса Христа, прослава највеће тајне неба и земље и подсјетио на поруку Светог апостола Павла „Бог се јави у тијелу!“.

Митрополит Хризостом је истакао да Божић није само празник сјећања, већ прије свега увијек и изнова нови догађај у срцима људи, у њиховом бићу, у Цркви и заједници.

– Тајанствено срца наша, бића наша, постају мјесто у које се усељава увијек и непрестано Исус Христос – навео је митрополит дабробосански.

Владика Хризостом изразио је жаљење што људи данас живе у времену хуманитарне катастрофе невиђене и нечувене у историји, али да се истовремено не могу прихватити никакве лаичке поруке дехуманизације друштва и свијета.

– У име Бога и у име истинског хуманизма позивамо научнике и охрабрујемо их да нам открију сву научну истину о ковиду 19, да се боре да изнађу што боље и сигурније лијекове и средства превенције против овог пан-убице – рекао је митрополит Хризостом.

Он је упутио честитку и поводом срећне и благословене Нове 2022. године, са жељом да сви људи заједно учине да Нова година буде срећна и успјешна.