Фото: СРНА

На Сокоцу је синоћ промовисана књига „Сокаком до успомена“ аутора Ковиљке Гавриловић са Пала, добитника овогодишњег „Пегаза“, награде Књижевне омладине Србије.

Ријеч је о збирци кратких прича у којима су сви догађаји и ликови стварни и кроз које, како аутор каже, највише провејава лик жене као жртве предрасуда.

Гавриловићева каже не може ријечима описати осјећај при примању награде „Пегаз“ која јој је уручена у Руском дому у Београду, на свечаности поводом јубилеја 50 година постојања Књижевне омладине Србије.

„Прво – ја сам љубитељ Русије, у коју сам одлазила и испунила свој велики сан и о чему сам писала и у својој књизи. Друго – стајати поред Матије Бећковића и дивити се човјеку који има 81 годину и толико снаге у свакој својој ријечи коју изговори, за мене је нешто посебно“, рекла је Гавриловићева новинарима.

Она је нагласила да су њена прва књига и прва књижевна награда додатне обавезе да настави даље и вјерује да ће бити још таквих признања.

Према њеним ријечима, пише и роман „Раскршћа“, а сада се пронашла и у писању поезије.

Фото: СРНА

Главни и одговорни уредник Издавачке куће „Књижевна омладина Србије“ Верица Секирарски каже да су то приче из живота, како самог аутора, тако и особа из њеног окружења.

„Кроз многе приче провлачи се нит туге, губитака, тешког живота, мноштва предрасуда и неправди, али је присутан и хумористички приступ тек толико да скине копрену таме са лица читаоца и измами му осмијех“, навела је Секирарски у рецензији збирке „Сокаком до успомена“.

Организатор промоције је Народна библиотека Соколац.