Његово високопреосвештенство владика зворничко- тузлански Фотије присуствовао је данас обиљежавању славе Дјечијег вртића „Драган и Зоран“ у Бијељини – Светог Николе, оцијенивши да је добро што предшколске и школске установе славе светитеље, те уче житије светих кроз вјеронауку и приредбе.

Након свечаности ломљења колача и дјечије приредбе, владика Фотије је истакао да се Црква увијек борила за живот, да људи у браку имају доста дјеце јер су тако богатији и имају будућност, као и Република Српска, Србија и све земље гдје живи српски народ.

Он је истакао да и Црква и просвјетне институције морају да брину да дјеца имају услове за живот, у предшколским и школским установама, као и у породици, да њихови родитељи имају пристојне плате.

„То је круг ствари које су потребне да бисмо испливали. Ако није тако, ми постајемо друштво које умире. Више се људи годишње упокоји него што се роди дјеце, што није добро“, рекао је владика Фотије новинарима.

Помоћник министра за предшколско и основно образовање Републике Српске Наташа Цвијановић рекла је да је предшколско образовање од пресудног значаја за дјечији раст и развој.

Цвијановићева је навела да се обухват дјеце која похађају предшколске установе повећава из године у годину, да је прије 10 година он био око 10 одсто, а ове године он износи 28 одсто, те да настоје да се он повећа.

Према њеним ријечима, у Српској постоје 42 предшколске јавне установе и 75 приватних, али тај број расте и у приватном и у јавном сектору.

Она је навела да је посебно важна чињеница да локалне заједнице препознају важност укључивања дјеце у предшколске установе и за то издвајају значајна средства за проширење капацитета.

Цвијановићева је рекла и да су први пут основане предшколске установе у општинама Рибник и Петрово, те да постоји неколико захтјева за отварање вртића, попут општине Хан Пијесак.

Она је подсјетила да се Свети Никола, као заштитник дјеце, обиљежава у свим вртићима у Републици Српској.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић честитао је вртићу „Драган и Зоран“ јубилеј рада, као и на преданом и одговорном раду, те додао да је обавеза да град такве активности подржи.

Он је рекао да су нацртом буџета града за 2022. годину, у оквиру Одјељења за друштвене дјелатности, планирана издвајања и за приватне вртиће и клубове за дјецу.

Петровић је навео да ће се знати тачно колика ће она бити када се добије сагласност од Министарства финансија Републике Српске за приједлог буџета за наредну годину.

Директор вртића „Драган и Зоран“ Горан Грашић рекао је вртић ове године обиљежава 20 година постојања, те да су успјели да се развију у једну од најбољих предшколских установа у Српској, за шта имају доказ бројне награде.

Гашић је навео да у овој установи тренутно имају 300 малишана, 250 у вртићког узраста и 50 ђака у продуженом боравку, о којима брине 33 запослених.

„Све награде и данашње присуство бројних званица нам дају вјетар у леђа и обавезу да наставимо да радимо и да будемо предводници развоја и предшколског васпитања и образовања, како у Бијељини тако и у Републици Српској“, истакао је Гашић.