Иако се међу просвјетним радницима прича да би зимски распуст ове године могао почети раније, из Министрарства просвјете и културе РС потврђују да је крај првог полугодишта ове школске године ипак 30. децембар.

Како нам је рекла учитељица из једне бањалучке школе, међу просвјетарима круже приче да ће ученици на зимски распуст 20. децембра, јер се стахује од новог соја вируса корона, док са друге стране директори ових образовних установа истичу да нема разлога да се прво полугодиште заврши раније.

Милорад Надаждин, директор ОШ „Свети Василије Острошки“ и предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије, истиче да је крај првог полугодишта 30. децембра.

„У нашој школи у овој седмици је шест ученика у изолацији и два позитивна од укупно 620 ђака, тако да је епидемиолошка ситуација боља него икада од појаве пандемије“, казао је Надаждин.

Истиче да су од почетка школске године задовољни начином на који се одвијала настава.

„Од 1. септембра, када су ђаци кренули у школу по старом режиму са часовима од 45 минута, спојени у један разред, нисмо ниједном имали прекид наставе, нити смо прелазили на онлине наставу, што је јако значајно за ученике, али и за саме просвјетне раднике“, казао је Надаждин.

Да међу ученицима нема велики број заражених, па самим тим да нема потребе да зимски распуст поче раније, каже и Љубан Бајић, директор бањалучке Грађевинске школе, који је уједно и предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да се настава у првом полугодишту завршава у четвртак, 30. децембра.

„Зимски распуст почиње 31. децембра и траје до 21. јанура, а настава ће у другом полугодишту почети 24. јануара“, казали су из надлежног министарства.

Како су рекли, ова школска година ће за ученике деветог разреда трајати до 10. јуна, а за остале ученике у основној школи најкасније до 24. јуна 2022. године.

„У овој школској години прољећни распуст трајаће од 18. до 22. априла 2022. године“, појаснили су из ресорног министарства.