Генерални директор „Шума Републике Српске“ Славен Гојковић рекао је Срни да је изненађен сутрашњим најављеним штрајком упозорења радника Шумског газдинства „Романија“ и Шумске управе „Источни Стари Град“, с обзиром да је Управа предузећа раније заказала преговоре о колективном уговору за уторак, 16. новембра.

Гојковић изражава сумњу да је најављени штрајк „можда и притисак због тих преговора“, те да га чуди зашто се у вези са најављеним штрајком упозорења појављују Грански синдикат и Савез синдиката Републике Српске, с обзиром да постоје два репрезентативна синдиката са којима Управа преговора.

Он је истакао да је питање повећања плата које радници овог шумског газдинства и шумске управе траже комплексно, да о њему треба разговарати и рјешавати га кроз колективни уговор.

Гојковић је навео да Шумска управа „Источни Стари Град“ дјелује у оквиру соколачког Шумског газдинства „Романија“ и да чине један организациони дио који је био у страховитим проблемима, али из којих се лагано враћа, што потврђују и добри резултати остварени у овој години.

Према његовим ријечима, у овом организационом дијелу има много проблема који су наслијеђени и сада их треба рјешавати.

Гојковић сматра да се плате не могу тек тако само повећати, а на крају године доћи у ситуацију да се не могу исплатити.

– Ми бисмо врло радо повећали плате, не кажем да нећемо преговорима о колективном уговору договорити да се иде на неко повећање, али се морају наћи и приходи у складу са могућностима предузећа – рекао је Гојковић.

Оно што Управа предузећа буде могла да ријеши, каже Гојковић, неће сигурно бити спорно.

– Нисам ни ја задовољан што су плате такве какве су радницима у Јавном предузећу `Шуме Републике Српске`, али морамо изнаћи рјешење на који начин да их покушамо повећати – рекао је Гојковић.

Радници Шумског газдинстава „Романија“ Соколац и Шумске управе „Источни Стари Град“ одржаће сутра једночасовни штрајк упозорења, јер Управа „Шума Републике Српске“ није испоштовала захтјеве за повећање цијене рада и других примања, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.