Предузеће „Романијапутеви“ и Ауто-мото друштво Соколац спремни су за нову зимску сезону, која званично почиње у понедјељак, 1.новембра. У „Романијапутевима“ кажу да имају довољне количине абразивних материјала и да су су спремне машине за чишћење путева, а из Ауто-мото друштва подсјећају да слиједи још једна кампања „Безбједна вожња у зимским условима2021“, коју реализују у сарадњи са Полицијском станицом Соколац.

Предузеће за одржавања, заштиту, реконструкцију и изградњу путева а.д. Романијапутеви са сједиштем у Подроманији, према уговору, још 15. октобра били су дужни да обезбиједе све услове за безбједно одвијање саобраћаја, појаснио је технички директор Драган Булошчић.

-Како се дужи низ година, између осталих дјелатности, бавимо и одржавањем путева, током читавог љета смо обезбјеђивали абразивни материјал односно фракцију, које имамо довољно за цијелу годину. Тренутно смо снабдјевени са око 50 одсто количина соли, која је распоређена по пунктовима. Све машине, прије свега камиони са посипачима и ножевима су спремни за промјену начина рада, то јесте да из неких других послова пређу на интервенцију у случају сњежних падавина. Посједујемо и значајне резерве у опреми за било које ванредне ситуације – изјавио је он за „Инфо центар“ Соколац.

Булошчић је подсјетио да ово локално предузеће одржава најтеже дионице путева у Српској.

-Ријеч је о пет екстремних превоја преко 1.000 метара надморске у Републици Српској: Романија, Требевић, Јахорина, Хан Пијесак, Сјемећ односно Борике. Иначе, наша мрежа подразумијева од 700 па до 1.600 метара надморске висине – подсјетио је технички директор „Романијапутева“, предузећа које одржава око 600 километара магистралних и регионалних путева Сарајевско – романијске и Горњо-дринске регије.

Према правилнику о саобраћају у зимским условима сва моторна возила у Српској и БиХ морају од 1. новембра ове до 1. априла наредне, 2022. године, посједовати зимску опрему, без обзира на временске услове. У оквиру кампање „Безбједна вожња у зимским условима 2021″ у новембру ће у више градова и општина бити спроведена бесплатна контрола техничке исправности уређаја на моторним возилима и њихове припремљености за зиму. Испред Ауто-мото друштва Соколац Добривоје Амовић истиче да је циљ ове активности повећање укупног степена безбједности саобраћаја и смањења броја саобраћајних незгода, које настају због неправилне припреме возила за зимске услове, као и начина вожње у зимским условима.

-Активности ћемо обављати у сарадњи са припадницима саобраћајних патрола Министарства унутрашњих послова РС – Полицијске станице Соколац. Предвиђена је контрола: вриједности расхладне течности, квалитета кочионе течности, дубине газећег слоја пнеуматика, свјетлосно – сигналних уређаја, уређаја за брисање вјетробрана и перача вјетробранских стакала, пуњења акумулатора, плинске инсталације, опреме прибора коју треба да посједују возачи на основу правилника, као и исправности амортизера. Такође, возачима ће бити подијељен одређен број летака, на основу којих се ближе могу информисати о начину и припреми вожње у зимским условима – казао је Амовић и позвао возаче на опрезност.

АМС РС и ауто-мото друштва ће бесплатне контроле обављати од 1. до 26. новембра. Ова акција у Сокоцу планирана је 23. новембра у периоду од 9 до 11 часова.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.