Председник Србије Александар Вучић учествује на Самиту Европска унија – Западни Балкан у Словенији.

Задовољан сам чињеницом да су председници и премијери земаља ЕУ четири сата с нама разговарали о будућности Западног Балкана. У име Србије захвалио сам се на подршци и помоћи, бројним инвестицијама новцу који европски обвезници ЕУ улажу у нашу земљу. Говорили смо и о проблемима, постоји перспектива о проширењу, нису све чланице са истим или имају исти апетит за проширење ЕУ, али сви су пажјиво слушали главне актере Европе. За Србију је значајно да смо могли да видимо које земље желе брже проширење. Чини ми се да смо озбиљном политиком себе представили на добар начин, рекао је председник.

– Дуго сам јутрос разговарао и Грчка ће наставити да подржава територијални интегритет Србије и то је важна вест. Разговарали смо о дипломама и признању занимања. Да не улазим у детаље, просто знате све разлике између нас и наставиће се тај процес усаглашавања у наредном периоду. Са Макроном смо обавили посебне разговоре, као и са Андрејем Бабишом, разговарао сам и са премијером Хрватске о нашим односима. Са Рамом, ту ће се разговори наставити и то је то. Оно што могу да кажем, мимо западног Балкана, је оно што не знамо шта ћемо да радимо су струја и гас.

Председник је рекао да је цена гаса скочила.

– То нису нормалне цене, то је немогуће издржати. Борисов сутра долази у Београд и за мене ће то бити фантастичан разговор и са мојом личном поруком за Путина у којој ћу га замолити да нам помогне. То не може нико да издржи, а не само Србија. Струја, још горе, али борићемо се и надам се да ћемо моћи да урадимо оно што је важно за грађане Србије.

Вучић је рекао како на данашњим састанцима није било приче о ромингу, већ о ЕУ путу наше земље.

– Нисмо причали о ромингу. Причали смо у ЕУ путу Србије. Захвалио сам ЕУ на огоромном новцу и на свему што су за нашу земљу урадили.

Додао је да је причао са Макроном пуно, као и да неки датум ниси хтели да дају, јер неки имају своје изборе у западној Европи. Додаје да је Рама имао расправу са Руменом Радевом.

– Ради се о дипломама и занимањима, признању, једних других, имамо неке техничке проблеме, али мислим да то не би био проблем у будућности. Давно је било време да тај део завршимо. Он није статусног типа. То би требало да помогне људима, без обзира на њихову националност – рекао је Вучић.

Прво да се реше проблеми са Приштином

Вучић је у наставку рекао и како Србија не може постати члан ЕУ, док се прво не реше проблеми са Приштином.

– Без решавања проблема са Приштином Србија не може да буде члан ЕУ.

Како каже, приликом разговора са Куртијем, на једно његово питање које је поставио премијеру Приштине, овај није одговорио, и додаје да сматра да је Маркон све разумео.

– Мислим да су сви разумели. Тако да, желим да верујем да је будућност западног Балкана заиста у ЕУ, али нико нема право да нама замера то што ми живимо и преживимо. Људи морају да живе живот и размишљају како ће да преживе данас. Тако и ми морамо да размишљамо – рекао је Вучић и додао:

– С муком са заспао ноћас, размишљајући о струји и гасу. Чекам да се вратим у Србију да направимо састанке, а оног секунда када вам за пола степена буде хладније, ја ћу бити крив.