Руководилац Регионалног центра у Источном Сарајеву Јавне здравствене установе Института за јавно здравство РС Владо Миовчић разговарао је јутрос са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, а тема састанка је супервизија односно мониторинг вакцинације на подручју ове локалне заједнице, као и тренутном провођењу мјера, које су донесене од стране Републичког штаба за ванредне ситуације. Према његовим ријечима општина Соколац је, у претходном периоду, доказала да је отворена за одличну сарадњу.

– У петак је у Дому здравља у Сокоцу и Болници „Србија“ тестирано 30 лица из ове локалне заједнице, од чега је њих 23 било позитивно. Процентуално то је 76 одсто заражених од укупног броја узетих узорака. Све ово нам говори да имамо велику трансмисију вируса на подручју општине Соколац, стога апелујем на грађане да се придржавају свих препоручених мјера како би зауставили раст обољелих – казао је Миовчић.

Овом приликом начелник Милован Бјелица уручио је господину Владу Миовчићу Златну плакету општине Соколац у знак захвалности и подршке за све што Институт за јавно здравство Српске са Регионалном канцеларијом чини за ову општину. На основну личних овлаштења, начелник је донио одлуку да се посебна признања поводом Дана општине – Илиндана, уруче институцијама и организацијама које су дале допринос у борби против пандемије изазване вирусом корона.

– У име Института и Регионалног центра захваљујем се начелнику Бјелици и читавом руководству локалне заједнице што су нас препознали као партнера те што цијене наш огроман допринос у овој борби. Плакета нас још више обавезује да будемо на располагању општини Соколац како у борби са вирусом корона, тако и уопште у будућности – поручио је руководилац Регионалне канеларије Института за јавно здравство Владо Миовчић.

– Све што смо урадили од почетка појаве вируса у нашој локалној заједници, успјели смо захваљујући подршци од Института и Регионалног центра. У сваком моменту имали смо довољне количине заштитне опреме, на вријеме су нам испоручене вакцине, а имамо их константно на располагању. Иако је до сада на подручју наше општине вакцинисано 2.571 лице, а ревакцинисано 2.203 што није занемарив број, тренутно су на лијечењу 52 особе. Олакшавајућа околност је што су обољели већином са блажим симптомима, а забрињавајуће то што има доста младих, па чак и дјеце. Све ово нас обавезује да поново оформимо Штаб за праћење пандемије. Позваћемо директоре образовних установа да се консултујемо у ком правцу треба реаговати, јер општине имају право да доносе мјере осим одлука највиших органа власти, уколико има потребе за тим. У сарадњи са Комуналном полицијом и санитарном инспекцијом појачаћемо контролу лица која су на лијечењу и у самоизолацији – истакао је начелник Сокоца Милован Бјелица.

Од почетка пандемије у Сокоцу је од посљедница вируса корона преминуло 21 лице.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.