Особа са нелијеченом туберкулозом може да зарази 10-15 људи годишње, кашљући у њиховој близини, а ризик за разболијевање много је већи код људи са ослабљеним имуним системом.

У Српској је, у периоду 2018-2020, обољело 386 особа, подаци су Института за јавно здравство РС.

– Туберкулоза је заразна бактеријска болест узрокована бацилом туберкулозе, који најчешће захвата плућа. Преноси се путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом – рекла је епидемиолог у ИЈЗ РС др Јелена Ђаковић Девић.

Симптоми активне туберкулозе плућа су: кашаљ, рјеђе са испљувком или крвљу, бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење.

– Од туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, особе које живе у колективним смјештајима с лошим хигијенским условима живота, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе. Одређени фактори као што су зависност од алкохола или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције ХИВ-ом, повећавају ризик оболијевања. За лијечење туберкулозе користе се комбинације антибиотика, у периоду од шест мјесеци – истакла је др Девић.

Овогодишња Недјеља борбе против туберкулозе обиљежена је под мотом “Сат откуцава! Вријеме је да зауставимо туберкулозу”. Кампања је била посвећена подизању свијести јавности да је туберкулоза и даље присутна у већем дијелу свијета, те да се преиспита шта се може урадити у даљој борби против ове болести.

Према подацима СЗО, од туберкулозе је током 2019. године у свијету умрло 1,4 милиона људи. Ова болест се јавља у свим дијеловима свијета и у свим узрастима. Појава туберкулозе која је отпорна на више лијекова данас представља велику пријетњу јавном здрављу и значајно угрожава досадашње успјехе постигнуте у борби против туберкулозе.