Делегација привредника из Јапана посјетила је општину Соколац и Пчеларски центар “Батинић”, а борави у Републици Српској и БиХ да би сагледала могућности за инвестирање у различите секторе.

Привредну делегацију Јапана, коју је предводио директор “ЈИМ групације” Токихиро Икеда и амбасадора БиХ у Јапану Синишу Берјана данас је примио начелник општине Соколац Милован Бјелица. Разговарали су о могућој привредној сарадњи.

Бјелица је подјсетио да је општина Соколац већ добила иницијативу од града Исен из Јапана о успостављању сарадње и братимљења, што су одборици локалне Скупштине једногласно прихватили, те очекује да ће у октобру то питање бити завршено.

“Част нам је да општина Соколац има сарадњу са Јапаном. Госте сам упознао са нашим плановима, посебно када је у питању производња енергије из обновљивих извора, о плану изградње соларне енергане од 80 мегавата, оснивању пословних зона, стању у пољопривреди и о нашим производима од меда, тако да имамо простора за ширу сарадњу”, рекао је Бјелица новинарима.

Он се нада да ће братимљење са јапанским градом Исен приближити општину Соколац, град Источно сарајево, Српску и БиХ са Јапаном.

У оквиру “ЈИМ групације” са сједиштем у граду Цукуба у префектури Ибараки, дјелује неколико компанија које се баве продајом соларних система, управљањем трговинским ланцима и увозом алкохолних пића.

Амбасадор Берјан је рекао да је група привредника из Јапана, која је дошла Соколац, веома заинтересована за увоз наших производа и да су у оквиру ове посјете били гости Пчеларског центра “Батинић” на Сокоцу.

Према његовим ријечима, Јапанци су већ имали прилику да конзимирају производе овог центра, а користили су и њихове козметичке природне препарате на бази меда и пчелињих производа, које је он носио у Јапан.

“Надам се да ћемо успјети направити неки договор и да ће се ускоро производи пчелињака `Батинић` наћи на јапанском тржишту”, истакао је Берјан.

Он је нагласио да је група јапанских привредника заинтересована да сагледа могућности за инвестирање у различите секторе у Српској и БиХ, те ће се своје информације са овог подручја пренијети својим пословним контактима у Јапану.

Берјан је нагласио да је један од чланова ове делегације и туристички промотер који ће забиљежити све туристичке потенцијале Републике Српске и БиХ, па ће се тај материјал користити за промоцију Срспке и БиХ.

Бизнисмен Икеда захвалио је за гостопримство у име делегације из Јапана и изразио радост због будуће сарадње коју ће имати са овом локалном заједницом.

Драган Батинић, директор Пчеларског центра, рекао је Срни да се више од 30 година бави пчеларством, производњом производа на бази меда и љекобиља, сакупљањем самониклог биља и шумских плодова, а у посљедње вријеме и израдом козметичких и других препарата на бази меда и пчелињих производа који су веома запажени на тржишту.

Поред више продајних објеката широм Српске, породица Батинић има плантажу љекобиља и пчелињак у мјесту Кнежина код Сокоца, а сада им се, како каже, пружила и прилика да њихови производи нађу мјесто и на јапанском тржишту.