Циљ РАИС-а је да активно пружа информације о неискориштеним индустријским капацитетима и природним ресурсима. Градска развојна агенција Источно Сарајево основана је 2010. у циљу стварања позитивног пословног окружења и унапређења социоекономске ситуације кроз сарадњу са домаћим јавним, приватним и невладиним сектором као и међународним организацијама уз постизање равномјерног економског развоја свих шест општина у саставу града Источно Сарајево. О актуелним и будућим пројектима разговарали смо са Младенком Пандуревић, директорицом Развојне агенције Источно Сарајево (РАИС).

Који су основни циљеви Агенције?

– Циљ агенције је и да активно пружа информације о неискориштеним индустријским капацитетима и природним ресурсима, објављеним јавним позивима од домаћих власти, Европске комисије и осталих међународних донатора, као и о другим могућностима финансирања.

Нови производи

Представља својеврсни инструмент за стварање развојне мреже на подручју града Источно Сарајево путем којег се идентификују појединачне потребе сваке од шест општина, њихова међусобна повезаност, као и пројекти од значаја за град у цјелини. Посебан фокус дјеловања агенције је информисање привредника о могућностима аплицирања, као и пружање техничке подршке приликом припреме њихових пројеката.

Који су тренутно актуелни пројекти које РАИС проводи?

– Градска развојна агенција Источно Сарајево тренутно имплементира два пројекта. Први је Ењоy Сарајево-Романија регион. Ријеч је о пројекту који финансирају Европска унија и Савезна Република Њемачка, у оквиру EU4Business пројекта.

Усмјерен је на валоризацију туристичких потенцијала побољшањем постојећих и развојем нових туристичких производа и интернационализацију туристичке понуде зелене линије Виа Динарица Сарајевско-романијске регије. Пројекат се реализује дуж зелене стазе Виа Динарица Сарајевско-романијске регије, обухватајући територију општина Пале, Источни Стари Град и Соколац. Предвиђено трајање пројекта је 18 мјесеци, до новембра 2021. године.

До сада је завршено постављање адреналинских садржаја Виа Феррате на локалитету Романије, Црвене стијене. Значајан број туриста, љубитеља природе и алпинизма, из свих крајева свијета у врло кратком периоду посјетио је ову дестинацију, а Романија је добила нову димензију у погледу надоградње туристичке понуде.

На Требевићу, локалитету Бруса, набављен је и постављен балон на везани лет, који ће након тестирања бити пуштен у употребу, а затим је предвиђено стављање у функцију дјечије играонице, теретане на отвореном и вјештачке стијене. Такође, биће постављене клупе и видиковац дуж 45 км пјешачке стазе која је у претходном периоду уређена и мапирана туристичком сигнализацијом.

Пројектом је предвиђено успостављање сарадње са туристичким агенцијама које ће заједно са партнерима на пројекту дефинисати нове туристичке пакете, а који ће садржавати све постојеће и нове елементе туристичке понуде третираног подручја.

До краја године поставићемо још једну Виа Феррату, те соларне панеле на средњошколским центрима, казала је Пандуревић.

У оквиру пројекта успостављена је сарадња са микро, малим и средњим предузећима и проведена су два сета обука. Циљ обука био је јачање капацитета и интернационализација њихове понуде кроз усвајање ИКТ алата и дигиталног маркетинга.

У току је израда Андроид апликације која ће бити доступна на свим СМАРТ уређајима. Путем апликације моћи ће се добити информације о туристичким садржајима, као и комплетна понуда услуга коју пружају појединачни привредни субјекти са третираног подручја. Укупна вриједност пројекта је 505.369 КМ. Други активни пројект је Сачувајмо енергију заједно. Он је одобрен за финансирање у оквиру Програма регионалне сарадње Амбасаде Републике Чешке у БиХ, а сврха пројекта је увођење одрживог кориштења обновљивих извора енергије кроз кампању подизања свијести и успостављање пилот соларних система у четири средњошколска центра на територији Источног Сарајева. Планирана је набавка и инсталирање три мини соларна система на три школске зграде за потребе четири средњошколска центра са подручја града Источно Сарајево. Предвиђено трајање пројекта је осам мјесеци, од марта до октобра 2021, а укупан буџет пројекта је 46.620,93 КМ.

Иначе, од оснивања до данас имплементирали смо значајан број пројеката који су финансирани већим дијелом из донаторских средстава, односно средствима ЕУ, Владе Швајцарске, Града Беча и сл. Осим тога, у складу с могућностима, неколико пројеката финансирали смо и сопственим средствима. Осим неоспорне финансијске користи, значај ових пројеката огледа се и у томе што пружају могућност за успостављање међународне мреже контаката и сарадње са међународним организацијама, јер само на тај начин можемо да надограђујемо сопствене капацитете и тако допринесемо свеукупном развоју града.

Када су у питању инвестиције, које то гране индустрије имају највећи потенцијал за инвестирање?

– Према анализи привредних потенцијала укупне економске регије, са посебним освртом на развојне потенцијале општина које административно припадају граду Источно Сарајево, највише потенцијала за инвестиције показују дрвопрерађивачка, прехрамбена и машинска индустрија, пољопривреда и органска производња, туризам, трговина, грађевинарство, шумарство, екологија и обновљиви енергетски извори.
имаге

На који начин је коронавирус утицао на привредне субјекте у Источном Сарајеву, како им РАИС може помоћи?

– У потпуности свјесна негативних посљедица које је ширење вируса корона имало на привреду града, Агенција је као први корак ка креирању мјера за подршку привредницима, од 10. 4. 2020. до 15. 5. 2020. године провела истраживање о утицају кризе узроковане пандемијом Цовид-19 на пословање предузећа на подручју града Источно Сарајево. У истраживању је учествовало укупно 150 привредника који послују на подручју града Источно Сарајево. Проведено истраживање имало је за циљ идентификовати све препреке са којима су се предузећа и самостални предузетници суочили током трајања кризе узроковане пандемијом Цовид-19, те добити повратне информације од приватног сектора о мјерама подршке коју очекују од свих нивоа власти. Нажалост, Агенција није била у могућности пружити директну финансијску подршку привредницима, јер у свом буџету нема средстава за ту намјену, али је сву пажњу и расположиве капацитете усмјерила на позиве који се односе на активну помоћ МСП-а, те је све своје ресурсе ставила на располагање оним субјектима који желе да аплицирају за добијање намјенских средстава.

Приједлози

Тако је нпр. Агенција пружила техничку помоћ у изради пројектних приједлога за 10 предузећа са територије града Источно Сарајево којим су аплицирали за средства програма Цхалленге то Цханге, а за три предузећа припремљени су пројекти у сврху пријаве на Јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у 2021. години, објављеном од Министарства привреде и предузетништва у Влади РС-а.

Какви су даљи планови Агенције, нови пројекти, програми..?

– Агенција ће и у наредном периоду наставити да проводи активности које доприносе свеукупном развоју града Источно Сарајево. Напоре ћемо улагати у унапређење привредног амбијента, посебно у подршку привредним субјектима на територији града. У потпуности смо свјесни негативних посљедица које епидемија Цовид-19 има на привреду. С тим у вези, план Агенције је да у наредном периоду активно дјелује и допринесе напорима Градске управе за ублажавање негативних ефеката кризе проузроковане вирусом Цовид-19.