Фото: Бојан Д.Тошић

Пословне зоне представљају инфраструктруно опремљена подручја која одговарају захтјевима привредика. Просторно- планском документацијом одређена за обављање бројних врста привредних дјелатности. Развојни пројекат, који за циљ има задовољавање потреба свих интересних група једне локалне заједнице. Изградња инфраструктуре општине Соколац, представља основ за даљи развој како привреде тако и развој домаћих и страних инвестиција.

Према ријечима начелника општине Соколац Милована Бјелице, главна локација индустријско – пословне зоне би била „ Нова Романија“.

С обзиром да инвеститор није испоштовао уговором предвиђене обавезе, утврђен је рок да се ослободе објекти, како би све било регуларно и према закону проведено. Пословна зона поменутог простора има 180.000 слободних квадрата земљишта и негдје око 40.000 под објектима. Има комплетну инфраструктуру, ријешено водоснабдјевање, отпадне воде, телекомуникацију те саобраћајницу између објеката. Имамо све услове да са Владом Српске формирамо пословну зону , што је и потврдио премијер Радован Вишковић поводом Дана општине, који је рекао да ће Влада изаћи у сусрет локалној заједници по питању статуса Романије – навео је начелник.

Бјелица је током радне посјете Бањалуци обавио низ разговора са представницима надлежних институција.

– Ових дана крећемо у фазу израде елабората око успостављања индустријске зоне. Након регистрације, други корак је да упутимо захтјев како би се имовина пренијела на располагање локалној заједници. У плану је да Пословна зона буде регистрована на једном мјесту али да има више локација укључујући Подроманију и Бјелосављевиће, те још неколико привредика, који имају производњу а везани су за извоз могу да се укључе у пословну зону те проучити комплетан план предности – додао је он.

Говорећи о даљим активностима улагања у општину, начелник је ставио акценат на пољопривреду која је у пуном јеку, затим производњу млијека, туризам и велики број привредних субјеката који се баве извозом дрвних сировина.

– Соколац је територијално велика општина, тежимо ка томе да остане здраво окружење које ће привући што више инвестиора. Морамо да водимо заједничку политику грађана, да будемо општина са планом и визијом и међу првим у свим сфеверама пословања – закључио је начелник Бјелица на крају.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.