Полицијска управа Источно Сарајево, апелује на грађане да буду примарни субјект у заштити своје имовине, како њихов стан или кућа у вријеме годишњих одмора не би били мета извршилаца кривичних дјела против имовине.

Статистички подаци показују да се највећи број провала у станове догађа за вријеме годишњих одмора и у дане викенда када нисте у кући или стану.

Ако идете на годишњи одмор, првенствено добро осигурајте ваша улазна врата, а кључеве не остваљајте испод отирача, у саксијама за цвијеће или обући јер извршиоци итекако знају за скривање кључева на тим мјестима.

Не остављајте отворене прозоре и балконска врата, а ролетне не спуштајте до краја, јер извршиоци кривичних дјела и то прате. Константно спуштене ролетне наводе на закључак да у стану нема никог.

Новац и накит из куће у вријеме дужег одсуства повјерите родбини, лицу од повјерења или оставите у сеф неке банке.

Такође, не остављајте поруке и фотографије на друштвеним мрежама о свом одсуству, обавијестите само оне које је неопходно, у овом случају најближе комшије који ће уколико примијете било какве сумњиве радње, буку или кретење сумњивих лица и возила позвати најближу полицијску станицу или бесплатан број 122.

Полицијска управа Источно Сарајево спроводи пласке превентивне мјере на спречавању вршења имовинских кривичних дјела али апелује на грађане да и сами предузму одговарајуће мјере с циљем заштите личне имовине, како би сама заштита умногоме била ефикаснија.

– Бесплатна телефонска линија 122 на располагању је грађанима 24 часа дневно уколико примијете сумњива понашања непознатих лица у својој згради или комшилуку, на паркингу или у непосредном окружењу – нагласили су из Полицијске управе Источно Сарајево.