Живот у граду и модерним зградама с малом енергетском потрошњом има неке нуспојаве. Једна од њих је смањени проток зрака. Управо мањи проток зрака омогућава његово загађење у затвореном простору. Оно с временом може узроковати здравствене проблеме попут астме или синдрома болесне зграде.

Модерно уређење, синтетички грађевински материјал, па чак и ваш властити тепих, могу носити више хемикалија него што се то чини на први поглед. Хемикалије у њима могу створити и до 90% загађивача зрака у затвореном простору. Седам је начина на који можете дезинфиковати свој дом на природан начин, а један од њих су кућне биљке.

Биљке спасиоци

НАСА је 1998. године спровела истраживање којим је открила да биљке могу апсорбовати лош зрак. Иако дјелују спорије, оне су природније, јефтиније и учинковитије од вјештачких пречишћивача зрака. Осим тога, кућне биљке могу вам поправити расположење, побољшати вашу концентрацију и памћење те смањити стрес или умор.

Према истом истраживању, двије или три биљке на сваких 30 квадратних метара могу вас спасити од главобоља, суве коже, црвених очију и других симптома које загађен зрак може узроковати. Највише користи имаћете ако у соби држите неколико различитих биљака јер се оне међусобно разликују по својој учинковитости. Поменуте биљке је лако одржавати.

Зелени љиљани расту брзо и изгледају сјајно у висећим саксијама, посебно у радном простору. Понекад имају и лијепе бијеле цвјетове. Постоји више од 200 врста ове биљке, а већина може преживјети без превише наше пажње. Потребно их је залијевати тек два до три пута седмично. Нису отровни за кућне љубимце или дјецу а елиминишу формалдехид и ксилен.

Змајевац

Ова велика група биљака долази у свим облицима, величинама и бојама. За раст им је потребно влажно, али не потопљено тло јер их превише воде убија. Од ових биљака ваши кућни љубимци могу повраћати или имати проширене зјенице. Она уклања формалдехид, ксилен, толуен, бензен и триклоретилен.

Златни пузавац или ђавољи бршљан спада у неуништиве биљаке. Цвјета у различитим условима а може нарасти и до 3 метра. Такође се сматра једним од најучинковитијих прочишћивача ваздуха на овом списку. Залити га треба само кад је тло суво, а препоручује се да је држите ван дохвата ваших мачки и паса. Елиминише формалдехид, ксилен, толуен, бензен и угљен моноксид.

Арека палма

Ова мала биљка с Мадагаскара лакше расте на отвореном, али ако имате простор с пуно филтриране свјетлости, биће лијеп додатак простору. Потребно јој је пуно воде током раста, али мање у зимским мјесецима. Није токсична, а уклања бензен, угљен моноксид, формалдехид, триклоретилен и ксилен.

Хризантема

Ово је високо рангирани чистач ваздуха. Осим што уклања уобичајене токсине, уклања и амонијак. Зрак заправо чисте цвјетови хризантеме, а биљка цвјета само око шест недјеља. Ако не желите чекати, можете је редовно мијењати новом биљком. Тло треба одржавати влажним а биљку држати подаље од мачака и паса.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име