Фото: Ј.Маринковић

Представници хуманитарне организације CRS BiH (Catholic Relief Services), који спроводе пројекат ПРО – Будућност (Повјерење, разумијевање, одговорност за будућност) Агенције за међународни развој USAID, посјетили су данас општину Соколац и разговарали са начелником Милованом Бјелицом о наставку дугогодишње сарадње. USAID је одобрио нова средства намјењена за подршку процесу санације и реконструкције инфраструктурних објеката за заједничко добро свих грађана.

Према ријечима Ренате Длоухи Кастелиц, испред CRS-а, ради се о новој пројектној компоненти односно о подршци инфраструктурним пројектима.

-Општина Соколац је дугогодишњи партнер на пројекту ПРО – Будућност и једна је од 75 општинa и градова који могу аплицирати на истом. На данашњем састанку разговарали смо о критеријумима и новим идејама. Драго нам је што настављамо сарадњу и желимо много среће општини Соколац у аплицирању – истакла је Длоухи Кастелиц.

Начелник Милован Бјелица захвалио је гостима на указаној посјети и открио да ће општина Соколац кандидовати пројекат који се односи на производњу енергије из обновљивих извора.

-То подразумијева постављање соларних панела на Спортској дворани, нове унутрашње расвјете (лед), као и спољашње расвјете с обзиром на то да су у непосредној близини смјештене школе, чиме би се оствариле значајне уштеде. Ријеч је о дијелу града који је у самом центру и гдје циркулише велики број и младих и старијих грађана. Општина Соколац је иначе посвећена областима екологије, производње здраве и органске хране, очувања животне средине, те енергетске ефикасности. Спремни смо, као локална заједница, да узмемо значајно финансијско учешће, што је и сама обавеза. До 1. септембра требало би да прикупимо пројектну документацију и пошаљемо на оцјену одговорнима – казао је Бјелица.

Одобрена средства Америчке агенције за међународни развој USAID, у оквиру пројекта ПРО – Будућност, имплементирају се три године, у периоду од 2020. до 2022. године.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.