Фото: Бојан Д.Тошић

Пројекат реорганизације Јавног предузећа водовод и канализација „Врело Биоштица“ а.д. Соколац у стечају, који Општина Соколац проводи већ дуже вријеме, наишао је на разумјевање Владе Републике Српске те је за ову намјену одобрено 500.000 КМ.

Влада Републике Српске донијела је данас, на 124. сједници у Бањoj Луци одлуку о давању саглaсности на План утрошка средстава за подршку развоју привреде и побољшања ефикасности пословања и увођења нових технологија, чиме је за период 01.01 – 30.06.2021. године на располагање стављен износ од 2.000.000,00 КМ. Наведена средства су намијењена за додјелу подстицаја за директна улагања на име подршке реализацији пројеката привредних субјеката, а у сврху увођења нових технологија и унапређења технолошких процеса производње.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је захвалност Влади и ресорним министрима за подршку у реализацији овог за Соколац веома важног пројекта.

– Уложили смо велики напор да реконструишемо водовод, да доведемо воду до мјеста и села гдје годинама муку муче са питком водом. Радимо на изградњи канализационе мреже, завршене су већ три компоненте, сада радимо на изградњи пречишћивача отпадних вода. Истовремено разговарамо са партнерима из Чешке о градњи пречишћивача на изворишту Биоштице. Све ово је од изузетне важности за све становнике наше општине. Ова одлука Владе Републике Српске да нам одобри средства потребна за куповину ЈПВиК „Врело Биоштица“ показатељ је да су препознали наш досадашњи рад и труд на овим пројектима.“ – истакао је Бјелица.

Општина Соколац је у протеклом периоду у водоводну и канализациону мрежу уложила преко 12 милиона КМ, буџетских, кредитних и донаторских средстава.

Дио пројекта реконструкције овог јавног предузећа представља и куповина добро очуване стечајне имовине фирме „Фаминекс“ (фабрике мазива) у Сокоцу, са сједиштем у Крушевцу, а коју чине земљиште површине 7.954 метра квадратна, пословни објекат површине 327 метара квадратних, магацин од 614 метара квадратних за 350.000 КМ и у тим објектима убудуће ће пословати Водовод и канализација „Врело Биоштица“ те бити смјештена радионица Јавног комуналног предузећа „Соколац“.