У Бања Луци је 19. маја министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић одржао састанак на којем је било ријечи око ријешавања статуса соколачког Центра за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац.

Састанку су још присуствовали: директор Пољопривредног института Републике Српске проф. др Војислав Тркуља, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Малетић, затим са Пољопривредног факултета из Источног Сарајева доцент Игор Ђурђић, проф. др Татјана Крајишник и декан Весна Милић.

На састанку је истакнуто да ће Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац прећи у надлежност Универзитета у Источном Сарајеву, односно Пољопривредног факултета, који је до сада био у саставу Пољопривредног института Републике Српске.

Проф. др Весна Милић, декан Пољопривредног факултета је за „Инфо радио“ истакла да је намјера да се формира наставно-научна база, која би радила на унапређењу пољопривреде у брдско-планинском подручју, али и да студенти овог факултета долазе на праксу.

– Имали смо састанак и са градоначелнилком Источног Сарајева Љубишом Ћосићем, који је истакао да је Град заинтересован да уђе у причу око Центра, а посебно Аграрни фонд чији би агрономи помогли у његовој ревитализацији. Постоји велико интересовање од стране ресорног министарства али и локалних заједница да се коначно ријеши статус овог Центра, који ће бити од користи не само нашем факултету него и друштву уопште – појаснила је професорица Милић.

Према њеним ријечима, министар Пашалић је најавио нови састанак у првој половини јуна у Источном Сарајеву.

– Планирано је да састанку присуствују представници Универзитета у Источном Сарајеву, затим градоначелник Источног Сарајева, начелник општине Соколац, директор Пољопривредног института Републике Српске, те професори са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву, као и представници Агенције за аграрна плаћања РС и Организације за прехрану и пољопривреду (ФАО) – најавила је професорица Милић.

Раније је начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао да се залаже да соколачки Центар пређе у надлежност Универзитета у Источном Сарајеву, као једна посебна организациона јединица и да добије статус какав имају остали факултети у систему Универзитета.

Центар за унапређење пољопривреде у Сокоцу би поред производње безвирусног сјемена кромпира и ситних сјемена (крмног биља) имао научно-истраживачку, едукативну и комерцијалну функцију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име