Да ли сте приметили да се жене често угоје након што добију децу? Да, постоје потпуно оправдани разлози за то!

Према новој студији, сталан пораст килограма након трудноће може бити резултат начина живота који укључује то да поједете све што остане иза вашег детета и проводите више времена у седећим активностима, попут читања или гледања филмова са ​​децом, кажу научници.

Олга Јакушева, професорка на Универзитету Мичиген у САД, започела је са поређењем тежине жена са децом и оних без деце. У истраживању на готово 30.000 жена које су родиле између једног и четворо деце, истраживачи су открили да се већина жена након порођаја никада није вратила телесној тежини коју је имала пре трудноће.

Међутим, њихова тежина у периоду од годину дана до две године након порођаја је била готово идентична оној која би се могла очекивати и да нису рађале децу. Ипак, када њихова децу проходају, мајке почињу брже да се гоје у односу на жене које немају децу.

Типични пораст килограма за жене износи 1.94 килограма годишње, а истраживачи су открили да жене које имају децу годишње добију још готово пола килограма.

Разлог због ког се многе мајке више дебљају јесте поседица њиховог начина живота, рекла је Јакушева.

„Мајке имају тенденцију да стављају потребе своје деце на прво место па не могу да вежбају и да се превише брину о себи“, рекла је.

Осим тога, гојење би могло бити последица чињенице да воле да поједу све остатке са тањира своје деце, као и тога да пуно времена проводе у седећим активностима са децом, попут читања или гледања филмова.

Ипак, ова открића не би требало да обесхрабре мајке. Како Јакушева наглашава, „најважније је да су жене здраве“.