– Синдикална организација Рудника и термоелектране (РиТЕ) „Угљевик“ тврди како управа предузећа упорно крије информације и избјегава одговоре у вези са посљедњим милионским набавкама, док са друге стране, Управа оптужује раднике да преко медија шире лажну слику о стању у предузећу, сазнаје КАПИТАЛ.

Отворени сукоб који траје већ извјесно вријеме кулминирао је када је Управа склопила Уговор вриједан 10 милиона марака за испоруку и изградњу система за транспорт шљаке, пепела и гипса.

Посао је добила фирма „Еко пирамида инжењеринг“ позната и по томе што увози пелене заједно са предузећем „Енгинееринг Доберсек“ из Менхенгладбаха у Њемачкој и њиховом експозитуром у Београду.

Синдикат сумња како је ријеч о послу који је дупло претплаћен, због чега је тражио да му се достави тендерска документација, записник са отварања понуда као и потписани уговор, али од тога нису добили ништа.

Такође, синдикалцима није било јасно због чега се троши новац на студије и пројекте око побољшање рада електрофилтера, када је управа у јавност пласирала информацију како све ради у пројектованим границама.

Међутим, умјесто одговора, Управа РиТЕ „Угљевика“ на челу са Чедомиром Стојановићем поручила је радницима да су „све релевантне информације јавно доступне путем законом дефинисаних видова објављивања“.

Сматрају како се у посљедње вријеме у медијима необјективно пласирају информације у вези рада предузећа због чега су забринути јер то по њиховој оцјени „не одговара објективном сагледавању предметних питања“.

Скривање важних информација

Из Синдиката поручују како своје незадовољство у јавности изражавају због потцјењивачког односа управе према организацији додајући како је то један од метода синдикалне борбе.

„Управа није коректно одговарала на захтјеве и упите Синдикалне организације, те Синдикални одбор не прихвата објашњење да су све релевантне информације јавно доступне путем законом дефинисаних видова објављивања. Ако смо једна кућа, са једним домаћином, онда он треба да нас информише и да нам конкретно одговара на питања“, поручили су радници након ванредне сједнице синдикалног одбора.