Припадници снага полиције из 18 земаља заплијенили су више од 14 милиона евра у операцији ДЕКОЈ, у координисаној акцији Европола са полицијама Шпаније, Португалије и Аустрије, саопштио је Европол.

Заједничка операција царине и полиције спроведена је у оквиру операције ЕМПАКТ, чији је циљ борба против дистрибуције фалсификованих новчаница и металног новца путем поштанских услуга широм Европе, наведено је у саопштењу.

Међу земљама које су учествовале у операцији су припадници полиције и царине Аустрије, Србије, Бугарске, Хрватске, Чешке, Француске, Њемачке, Грчке, Ирске, Италије, Холандије, Пољске, Португала, Румуније, Шпаније, Турске и Уједињеног краљевства.

Током оперативне фазе, заплијењено је укупно 174 пакета са фалсификованим новцем, да би након тога биле отворене 144 нове полицијске истраге о одговорним криминалним мрежама.

Конфисковано је укупно 148.130 фалсификованих новчаних јединица, од којих 134.949 новчаница и комада металног новца у еврима, 9.186 новчаница у британским фунтама, као и 3.595 банкнота у америчким доларима.

Највише је било лажних новчаница од 50 евра, а затим оних од 20 евра, наведено је у саопштењу Европола.

Како се додаје, успјех операције ДЕКОЈ остварен је захваљујући блиској сарадњи царинских и полицијских агенција.

Оваква сарадња је обезбиједила да је фалсификовани новац био пресретнут на кључним тачкама уласка.

Покренуте су опсежне истраге како би се ушло у траг организованим криминалним групама које су руководиле операцијом, навео је Европол.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име