Тужилаштво ни након шест мјесеци од хапшења није подигло оптужницу у предмету „Рома“ па су сви осумњичени за шверц наркотицима, који су до сада били иза решетака, пуштени да се бране са слободе, сазнаје „Глас Српске“.

Акција „Рома“ спроведена је крајем априла, а након испитивања ухапшених иза решетака је смјештено њих 11, док је двоје убрзо пуштено да се бране са слободе.

Одлуком Врховног суда Републике Српске у јулу је за још три мјесеца притвор продужен Дајани Радошљевић, Вањи Вуковићу, Бојану Савановићу, Горану Хрваћанину, Дражану Јањанину, Огњену Ковачевићу, Драгану Вујичићу, Игору Лакићу (раније Матијаш), Манојлу Кунићу из Приједора, те Саши Мићић из Модриче и Марку Угреновић из Градишке.

Тим рјешењем притвор им је могао да траје до 21. октобрa када истиче и шест мјесеци од како су иза браве. Закон о кривичном поступку Републике Српске предвиђа да се осумњиченима притвор након истека првог мјесеца може продужи за два мјесеца, а затим одлуком Врховног суда за још три.

Закон каже да уколико о том року не буде оптужнице, осумњичени се морају пустити на слободу. У овом случају оптужнице још нема.

Све осумњичене обухваћене акцијом „Рома“ тужилаштво сумњичи да су од почетка 2023. године до 23. априла ове године бавили производњом и прометом дроге на подручју Приједора.

Терете их за препродају кокаина, али и за узгој и продају марихуане коју су између осталог производили у лабораторији која је пронађена у близини Приједора.

Према незваничним информацијама осумњичена Радошевић била је једна од челних особа у групи за шверц кокаином, а осим ње главну ријеч водио је осумњичени Вуковић. Наводно су са препродајом марихуане повезани Лакић, Кунић, Мићић, Вујичић и Угреновић.

Акција „Рома“ спроведена је крајем априла и тада је ухапшено 14 особа и заплијењено око 20 килограма разних наркотика, односно 18,6 килограма марихуане, 1,24 килограма кокаина и 790 грама хашиша. Током акције заплијењено је и 209 стабљика индијске конопље, лабораторија за производњу сканка.

Пронађено је и заплијењено шест пушака, пиштољ, аутомобил, више мобилних телефона, дигиталне ваге за прецизно мјерење и други предмети који ће послужити као доказ у даљем поступку.

ДОСИЈЕ

Већина осумњичених обухваћена акцијом „Рома“ позната je од раније по сукобу с законом. Вања Вуковић је осуђиван због трговине наркотика и других кривичних дјела.

Против Бојана Савановића води се судски поступак због сумње да је помагао у убиству Михајла Ступара званог Шмит. Дајана Радошљевић, али и Вуковић довођени су у везу са Далибором Раилићем званим Дуги, коме је у току суђење за организовани шверц дрогом и убиство начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име