Фото: Pixabay

Смиље (immortelle) многи повезују са бесмртношћу. Цвијет ове биљке након брања не вене, не мијења боју и дуго задржава мирис.

Погодан је за рјешавање многих здравствених, али и естетских проблема, па се данас смиље често користи и у антиејџ козметици.

Смиље, или на латинском Хелицхрyсум аренариум, вишегодишња је биљка јаркожутих цвјетова и сивкасто-зелене стабљике. Листови су дугуљасти и длакави, а биљка може нарасти и до 60 цм. Цвјета у јуну и јулу, а узгаја се на медитеранском подручју, на пјесковитим и каменитим мјестима.

Смиље изузетно добро подноси како високе температуре и сушу, тако и зиму. Воли сунце, па тако и његов назив Хелицхрyсум долази од грчке ријечи хелиос што представља Сунце, односно Бога сунца и цхрyсос што значи злато.

Смиље многи повезују са бесмртношћу. Цвијет ове биљке након брања не вене, не мјења боју и дуго задржава мирис.

Постоји више врста смиља, а код нас је најпознатији Хелицрyсум Аренариум. У Србији се не гаји много, али га највише има у Делиблатској и Кладовској пешчари, док се на Балкану највише гаји у Далмацији. Ова интересантна биљка коришћена је још у старој Грчкој, у вријеме Хомера, као лек за зарастање рана, али ту се не завршава њен спектар дјеловања, пише агромедиа.рс.

Љековитост смиља

Смиље је погодно за рјешавање проблема на кожи, као што су ожиљци, стрије, проширене вене, попуцали капилари, чак и псоријаза и хематоми, али и за проблеме са осталим органима. Тако смиље помаже при избацивању камена из жучи, подстиче пробаву, лијечи главобољу, изузетно је добар против кашља, бронхитиса, астме, снижава притисак и холестерол, одличан је за имунитет, а последњих година најчешће се користи у козметици за справљање крема и серума против бора.

Смиље је опјевано у многим народним пјесмама. Због његовог ароматичног мириса везује се за младе дјевојке, а постоји и вјеровање да уколико жена не може да роди, проблем ће се ријешити ако на главу стави вјенац од смиља. По њему је настало неколико женских, али и мушких имена: Смиља, Смиљка, Смиљана, Смиљан, Смиљко.

Због ароматичног мириса смиље се везује за младе дјевојке, а постоји и вјеровање да уколико жена не може да роди, проблем ће се ријешити ако на главу стави вјенац од овог биља.

Етерично уље смиља изузетно је здраво, али и скупоцјено, јер је за литар уља потребна чак једна тона цвјетова. Уље смиља погодно је користити за лијечење поменутих обољења коже, као и за ароматерапију. Има значајно дејство против бора, па се може мјешати и са другим етеричним уљима, као што је арганово и користити као серум против бора.

Узгој смиља

Смиље се могу гајити садњом из сјемена или из расада. Одговара му фино, лако пропустљиво и топло земљиште. Крајем лета, земљиште се обрађује на 30 цм, уз додавање НПК ђубрива. Семе се сије у августу у хладним лејама, без додатног гријања.

Уколико се сије у прољеће, потребно је површински обрадити земљиште и сјеме садити равномјерно по површини земљишта. Потребно му је сунчано мјесто, редовно плевљење, прихрањивање и заливање, иако издржава јаку сушу. Што се тиче садње из расада, бира се резница од 5 до 10 цм, са до пет пари листова. Ножем треба исјећи изданак испод чвора, утиснути у земљу и учврстити да стоји усправно.

Смиље у саксији

Смиље у саксији могу да успију али ова биљка је ипак више погодна за поље. Ако се ипак одлучите за садњу у саксијама то морате урадити у висећим жардињерама или балканским кутијама.Прије садње на дно сипајте ситни шљунак. За садњу смиље у саксији користите универзално тло али најбоље је скупљати земљиште у шуми. Смиље не подносе превелику влагу зато их је потребно заливати три пута недјељно. Неопходно је узгајати биљку на сунчевој страни, да би цвет растао неопходно је добро освјетљење!

Чај од смиља за избацивање камена из жучи

За љековити чај од смиља потребно је три супене кашике цвета попарити са пола литра кључале воде. Поклопити, оставити целу ноћ и сутрадан попити у три дозе прије јела.

Универзални чај од смиља (снижава притисак, холестерол, регулише варење и јача организам)

За универзални чај од смиља потребно је две кашичице сувих цвјетова прелити са два децилитра кључале воде. Повремено промијешати и након 15-20 минута проциједити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име