Родитељи имају безброј брига када је у питању одгој њихове дјеце – од школског успјеха и пријатељстава до развијања потребних вјештина за будући живот. Ипак, постоји један квалитет који можете потицати код своје дјеце како би се носила с друштвеним, емоционалним и менталним изазовима – отпорност.

Отпорнија дјеца боље контролишу своје емоције, брже се опорављају након неуспјеха и уче опростити себи када погријеше. Родитељи који одгајају најотпорнију дјецу не избјегавају стресне ситуације, већ их уче како се носити с њима. Ево пет ствари које можете учинити како бисте развили отпорност код своје дјеце.

1. Пустите их да доживе неуспјех

Родитељи често желе заштитити своју дјецу од неугодних ситуација, али то може ометати њихов раст. Према ријечима др Кена Гинсбурга, педијатра у Дјечјој болници у Пхиладелпхији, један од начина како припремити дјецу за животне потешкоће јест да их повремено пустите да падну и поновно се подигну.

2. Допустите им да брину

Када дијете изрази забринутост, може бити примамљиво рећи му: „Не брини се.“ Ипак, учење како се носити с тјескобом кључно је за отпорност. Тарyн Марие Стејскал, оснивачица Института за отпорност, предлаже да родитељи издвоје вријеме за „сеансе“ током којих дијете може изразити све своје бриге.

3. Размислите о најгорем и најбољем сценарију

Помажите дјетету да замисли најгори, али и најбољи могући исход ситуације. Тиме ће дијете схватити да је најгори сценариј често подношљивији него што је мислило, а најбоље могуће рјешење увијек пружа оптимизам.

4. Цијените лични раст

Отпорност се развија кроз унутарашњу мотивацију, а не кроз спољашње одобравање. Умјесто да се усмјеравате на туђа очекивања, потичите дјецу да сама процјењују свој напредак и постављају циљеве попут: „Јесам ли постигао оно што сам намјеравао?“ или „Постајем ли боља верзија себе?“.

5. Фокусирајте се на процес, не на исход

Дјеца ће неминовно наићи на препреке на путу до својих циљева. Ако се превише усредсредимо на резултате, то може обесхрабрити дјецу. Умјесто тога, питајте их што су научили током процеса и јесу ли се забавили. Тиме ће схватити да постоји вриједност у покушајима, чак и ако све не иде по плану.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име