Асоцијација Ствараоци Републике Српске оцијенила је да је сада тренутак као и 1991. године када би политичке снаге у Српској требало да, без обзира на политичке разлике, јединствено стану у одбрану Републике Српске и њених темељних вриједности – слободе, демократије и права на нормалан живот и сигурну будућност дјеце.

– На то нас обавезују жртве које су пале за стварање и одбрану наше домовине – поручили су из Асоцијације поводом поводом обиљежавања 33 године од оснивања парламента Републике Српске.

Асцијација са поносом подсјећа да је 24. октобра 1991. године оснивањем Скупштине српског народа у БиХ постављен темељ за слободну и демократску Српску као одговор српског народа на једнострано проглашену сецесију тадашње БиХ од Југославије.

– Одлука о оснивању Скупштине српског народа је догађај од највеће историјске важности, јер су тада српски посланици из различитих политичких странака показали пуно јединство и одлучност да не дозволе да у сопственој земљи буду грађани другог реда и да им се не понови трагична судбина из Другог свјетског рата – наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је Република Српска у политичком и институционалном погледу створена прије избијања грађанског рата у миру, а одбрањена је десетинама хиљада живота најбољих синова и кћери током четири трагичне ратне године.

Дејтонским мировним споразумом она је добила и међународну потврду при чему је успостављању мира и изградњи нове уставне структуре БиХ и те какав допринос дало и тадашње руководство Републике Српске и крње Југославије, напоменули су из Асоцијације.

Потребно је новопеченим „миротворцима“ непрекидно истицати, а и ради историјске истине да без српских потписа и пристанка на различите уступке не би било ни Дејтонског споразума, нагласили су из Асоцијације, основаној с циљем да гаји културу сјећања на период стварања и одбране Републике Српске.

Асоцијација Ствараоци Републике Српске упозорава да политички Запад и пробошњачке елите током 30 и више година несмањеном жестином настављају ревизију Дејтонског споразума, искључиво на штету српског народа и Републике Српске.

– Циљ те бескрупулозне активности је да се успостави централизована БиХ по мјери само једног народа, да се запосједне имовина која по Уставу БиХ припада Српској, те да се санкцијама и политичким процесима одузме легитимитет садашњем руководству Републике Српске које је овога тренутка једина и снажна одбрана од спровођења таквих погубних циљева – упозоравају из Асоцијације.

У саопштењу се додаје да се различитим мјерама на економском и финансијском плану настоји уништити привреда и јавни сектор Републике Српске.

– Другим ријечима, покушавају да поробе наш народ и униште будућност наших покољења – наводи се у саопштењу.

Из Асоцијације истичу да је ово тренутак као и далеке 1991. године када би политичке снаге у Републици Српској требало да, без обзира на политичке разлике, јединствено стану у одбрану Републике Српске и њених темељних вриједности – слободе, демократије и права на нормалан живот и сигурну будућност наше дјеце.

– На то нас обавезују жртве које су пале за стварање и одбрану наше домовине – поручили су из Асоцијације.

Да би се трајно обиљежио значај оснивања Скупштине српског народа у БиХ, Асоцијација је упутила надлежном тијелу Владе Републике Српске захтјев да се од сљедеће године 24. октобар уврсти у календар обиљежавања значајних датума и догађаја из историје Републике Српске.

У оквиру комплекса „Мали дом“ у Палама биће постављено пригодно спомен-обиљежје и уређена збирка докумената и фотографија из времена стварања Српске, истиче се у саопштењу.

Скупштина српског народа у БиХ основана је у Сарајеву 24. октобра 1991. године. На првој сједници расписан је плебисцит и усвојена Декларација о остајању српског народа у заједничкој држави Југославији.

Референдум на којем су се Срби изјаснили о останку у Југославији одржан је 9. и 10. новембра 1991. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име