Милан Митић, који је возећи мотор под дејством алкохола доживо тешку саобраћајну незгоду, одржао је данас предавање ученицима завршних разреда соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“ којима је указао на своје грешке у нади да их неће поновити.

Митић је рекао да је често возио под дејством алкохола и да је тешка саобраћајна незгода, пета по реду, која му се догодила 2010. године, обиљежила цијели његов живот.

Он је навео да је возио мотоцикл без сигурносне опреме брзином 170 километара на час, те да је 40 дана био у коми након што је мотоциклом ушао у кривину и том приликом главом оборио три дрвене греде.

Митић је нагласио да су му љекари рекли да је један од милион људи који су преживјели овакву несрећу или један од 10 милиона који су се опоравили након толиких тешких повреда.

Он је истакао да је веома млад почео да конзумира алкохол да би се доказао у друштву, да је правио проблеме без потребе и да никада није размишљао о евентуалним посљедицама и могућности да у питање може довести свој живот.

„Уз помоћ лекара, медикамената, терапија и моје огромне воље за животом након осам месеци успео сам да устанем из инвалидских колица и други пут у животу научим да ходам, а послије дужег периода почео сам да функционишем без ичије помоћи. Највећи успех ми је био када сам успео да се сам обријем. Сада живим нормалан живот и прихватио сам себе таквог какав јесам“, испричао је Митић.

Он је рекао да је основна порука приче коју су данас чули соколачки средњошколци то да не треба возити пијан и да у животу не треба одустајати од себе.

„Данас је мој циљ да ученици схвате моје грешке и да не поступе као што сам ја“, рекао је новинарима Митић, који данас ради у Градској управи Пожаревца и сарадник је Агенције за безбједност саобраћаја Србије.

Представник Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Лубура указала је да највећи проценат погинулих и тешко повријеђених у саобраћају управо чине млади у добу између 21 и 29 година.

Лубура је напоменула да су млади под утицајем адреналина склони пребрзој вожњи под утицајем алкохола и ризичним понашањима и немају свијест посљедицама.

„Један живот да сачувамо, то је велико. Надамо се да ће средњошколци завршних разреда који су положили или полажу возачки испит имати свијест о томе шта значи ризично понашање у саобраћају и које су посљедице тих саобраћајних незгода“, истакла је Лубура.

Директор Средњошколског центра на Сокоцу Дејан Боровчанин рекао је да је ово предавање веома корисно за превенцију, те да су управо средњошколци завршних разреда и најугрожнији јер тек полажу возачке испите, јер нису довољно зрели и искусни.

Ученици су након предавања имали могућност да испробају „пијане наочаре“, односно симулаторе утицаја алкохола, дроге и умора на организам човјека.

Предавање је организовано у оквиру превентивних активности „Млади као ризична категорија учесника у саобраћају“, коју у средњим школама у Републици Српској спроводи Ауто-мото савез Српске у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза, Министарством унутрашњих послова и Агенцијом за безбједност саобраћаја Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име