Неправилности се дешавају у свим изборним циклусима, а на њих се указује непрестано.

Регуларност изборног процеса у општини Соколац и даље је у жижи јавности, првенствено због приговора на неподударање броја задужених и искориштених листића, али и поврата осјетљивог изборног материјала Централној изборној комисији Босне и Херцеговине. Наиме, предсједник Општинске изборне комисије Драган Башевић обавијестио је координатора ЦИК-а да ће поврат осјетљивог изборног материјала умјесто њега извршити чланови ОИК-а Соколац. Из СДС-а су устврдили да је то “урађено једнострано, без претходног обавјештења чланова ОИК-а, као и без писаног овлаштења у складу са одредбама Правилника о провођењу избора у БиХ”.

Затражена информација

– Сумњамо у регуларност и ових и наредних изборних процеса уколико остане садашњи предсједник ОИК-а, навели су из СДС-а, додајући да се Башевић “отворено сврстао на једну политичку страну, од које има материјалну и друге врсте користи”.

Из ЦИК-а су навели да ће сви приговори бити размотрени.

– Централна изборна комисија БиХ је усвојила закључак по којем се тражи цјеловита информација од Опћинске изборне комисије Соколац о свим проблемима у раду ове комисије. Такођер, сви приговори који се заприме у вези с изборним процесом у овој изборној јединици бит ће размотрени од ЦИК-а, наведено је у одговору за Ослобођење.

Дописивање и крижање учестала појава на бројању гласачких листића

Дамјан Ожеговић из Transparency Internationala БиХ истиче како је неспорно да се овакве неправилности дешавају готово у свим изборним циклусима, те да се на њих указује непрестано.

– Не треба заборавити да ЦИК има могућност да поништи изборе у оној изборној јединици или на неком бирачком мјесту уколико установи да је за вријеме гласања, бројања или чак и електронског бројања по новом закону дошло до неправилности које могу утицати на расподјелу мандата или на коначно позиционирање кандидата на листама, каже Ожеговић.

Додаје да се многе неправилности односе на гласање за избор начелника, односно градоначелника.

Ту се већ мора узети у обзир цијела изборна јединица, а не само поједина бирачка мјеста, напомиње Ожеговић.

На дешавања у овој општини ЦИК-у је указао још актуелни начелник Општине Соколац Милован Бјелица (СДС), који је према прелиминарним резултатима добио 2.637 гласова. Његов протукандидат Страхиња Башевић (СНСД) добио је 4.115 гласова.

Различита боја хемијске оловке на гласачким листићима СНСД-а

Бјелица је у септембру писао Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ. У захтјеву је Бјелица затражио да се Драгану Башевићу, предсједнику ОИК-а Соколац, одузме одобрење за обављање додатних послова у овој агенцији, а у којој је запослен на радном мјесту стручног савјетника за лица која пријављују корупцију, због неспојивости и сукоба интереса.

Рука руку мије

И прије званичног почетка изборне кампање медији су писали о преурањеној кампањи у општини Соколац, а чији је актер био Страхиња Башевић кандидат и директор Шумског газдинства Романија Соколац.

Управо у писму Агенцији Бјелица је, између осталог, навео да је Страхиња Башевић “асфалтирао пут према кући предсједника ОИК-а Драгана Башевића”. Медији су писали да је асфалтирање плаћено новцем јавног предузећа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име