Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поклонио је данас и открио спомен-плочу на улазној капији Војничког спомен-гробља Нови Зејтинлик на Сокоцу и посјетио спомен-собу у којој се налазе фотографије 630 погинулих српских бораца.

Стевандић је, након откривања спомен-плоче на којој испод грба Немањић пише „Под овим грбом су положили заклетву“, рекао новинарима да је ова спомен-плоча постављена поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе који се празнује сутра и који не припада само Републици Српској и Србији, него свим Србима.

„Овим желимо да покажемо пут којим ћемо се кретати и убудуће када будемо враћали све наше све симболе, а враћамо и заставу, и грб и химну“, изјавио је Стевандић.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Он је рекао да му је посебна част што су данас с њим посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић, начелник општине Соколац Милован Бјелица и предсједник соколачке Скупштине општине Сретко Марјановић, који припадају различитим политичким опцијама, али су на овом светом мјесту једно и показују шта је изнад свих њих и свих политика.

„Наше заједништво треба да се највише покрене на мјестима која обиљежавају одбрану Републике Српске и да покажемо да смо у најважнијим питањима за Српску на црвеној линији и да нико није иза ње“, поручио је Стевандић.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је на егзодус сарајевских Срба послије потписивања Дејтонског мировног споразума када су на вјечни починак преношени и посмртни остаци погинулих српских бораца, да би овдје на српској земљи почивали у миру са својим саборицма.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

„Српско војничко гробље Нови Зејтинлик и манастир на Романији су света мјеста и добар дио печата Републике Српске и то заједно треба да чувамо“, истакао је Бјелица.

Он је изразио наду да ће општина Соколац у наредном периоду реализовати и остале планиране пројекте када је ријеч о култури сјећања, за које су добили велику подршку влада Републике Српске и Србије.

„Заједно и слогом можемо сачувати Републику Српску, а ако се будемо дијелили доћи ћемо у веома тешку ситуацију“, поручио је Бјелица.

Откривању спомен-плоче на Новом Зејтинлику присуствовали су представници општине Соколац, општинске Борачке организације, удружења ратних ветерана и ратних војних инвалида и грађани.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Спомен-плоча на Новом Зејтинлику је поклон предсједника Народне скупштине Републике Српске овом спомен-комплексу и Војничком гробљу на коме почива 961 припадник Војске Републике Српске погинуо у Одбрамбено-отаџбинском рату у одбрани општина са већинским српским становништвом у околини Сарајева.

Војничко спомен-гробље настало је након Дејтона и егзодуса Срба из Вогошће, Грбавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Илијаша и других дијелова Српског Сарајева у јануару и фебруару 1996. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име