Откако је Израел започео операцију у Појасу Газе након напада Хамаса 7. октобра порушено је више од 70 одсто стамбених јединица, од којих су многе и раније биле оштећене у сукобима. Поред палестинских домова, разорене су и многе комерцијалне зграде и болнице, пренос „Блумберг“.

Расељена је већина од 2,2 милиона становника Газе и како наводе хуманитарне агенције, углавном су одсечени од свеже воде и хране, као и лекова и основних санитарних услова.

У израелским нападима убијено је више од 40.000 људи, према Министарству здравља које води Хамас, а које иначе не прави разлику између цивила и бораца.

Размере разарања значе да се, пошто су преговори о прекиду ватре поново почели у четвртак у Дохи, паралелно на највишем нивоу разговара и о процесу реконструкције.

До сада су израелски ваздушни удари оставили више од 42 милиона тона отпада широм Газе, саопштиле су УН.

То је, како сликовито објашњава Блумберг, „довољно рушевина да попуни низ камиона који се протеже од Њујорка до Сингапура“.

Уклањање свега може потрајати годинама и коштати чак 700 милиона долара.

А рашчишћавање ће, како наводе, додатно компликовати неексплодиране бомбе, опасни загађивачи и људски остаци испод рушевина.

Само из Кан Јуниса мораће да буде уклоњено најмање 8,5 милиона тона отпада.

Обнова Газе и живота у њој захтеваће потпуну ревизију целокупне физичке инфраструктуре енклаве и неки облик политичког решења о томе како ће нова Газа функционисати.

Међутим, пре него што се било шта од тога догоди, прикупљање и одлагање рушевина ће након завршетка рата бити од највеће важности, пише „Блумберг“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име