Ушли сте у спаваћу собу и мирис заудара. Примијетили сте да је кревет главни проблем, али можда сте заборавили да очистите душек дуже вријеме.

Одржавање душека чистим може изгледати као изазован задатак, али уз неколико једноставних савјета можете продужити његов животни вијек и обезбједити квалитетан сан. Ребека Мејс, стручњак за спавање, дијели препоруке за његово чишћење.

Она наглашава да је правилно одржавање душека кључно за здравље и квалитет сна. Душек, такође треба окретати неколико пута годишње и темељно чистити најмање једном у шест мјесеци. Она наводи 3 савјета као кључна. Пратећи ове савјете, ваш душек ће остати чист, свјеж и дуготрајан, пружајући вам угодан и здрав сан сваке ноћи.

Ослободите се мрља

За дубинско прољећно чишћење препоручује се употреба њежног прашка за веш, без избјељивача и јаких мириса, док га такође можете очистити и уз течности за прање судова, помјешаног са мало воде. Нанесите течност на мрље, а затим поспите танак слој соде бикарбоне преко цијелог душека да неутралишете непријатне мирисе. Послије неколико сати, очистите мрље четком за одјећу, а такође ишчеткајте и цијели душек.

– Мрље треба чистити њежним, кружним покретима, избјегавајући снажне покрете и тзв. “рибање”, како би се очувала структура душека – истиче Мејсова, а о томе је писао и The Sun.

Постељину треба мијењати сваке недјеље, док јастуке и прекриваче треба прати сваких неколико мјесеци у машини за прање веша. Редовна промјена постељине спрјечава накупљање прашине, ћелије мртве коже и бактерије, чиме се одржава хигијена и квалитет сна.

Уклоните прашину

За уклањање прашине препоручује се употреба меке четке. Усисивач се не смије користити на душецима са природним пуњењем јер може оштетити материјал.

– Прашина може изазвати алергијске реакције и смањити квалитет ваздуха у спаваћој соби. Мека четка ефикасно уклања прашину без оштећења душека – објашњава експерткиња.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име