Бројни су пројекти које локалне заједнице у Српској реализују уз финансијску подршку Владе. Упркос политичким и економским притисцима, они нису успорени. Неки од њих су и капитални, као што су болнице у Добоју и Требињу.

Више од пет милиона марака коштаће потпуна реконструкација Основне школе „Никола Тесла“ у Дервенти.

Оштећена у земљотресу 2020. године, мора се обновити, али и ојачати новим материјалима, да би била безбједна за око 1.000 ученика.

Град сам не би могао да издвоји новац за то, па се за све побринула Влада Српске.

– Држава се ваљано одазвала за овај пројекат и моје велико хвала на разумијевању – рекао је Милорад Симић, градоначелник Дервенте.

Све што смо договорили са Владом је реализовано, каже и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Реконструкција и изградња нове водоводне мреже и рјешавање отпадних вода, пројекти вриједни око 20 милиона марака, улазе у завршну фазу. При крају је реконструкција путне мреже, рађени су пројекти енергетске ефикасности.

– Општина Соколац већ четврту годину нема скупштинску већину и да нема подршку од Владе, ми сигурно не би ништа могли да урадимо. Транше редовно стижу и ту немам примједби. Имам примједби на висину али оно што нам сљедује, у том оквиру се и крећемо – навео је Бјелица.

На основу бројних дописа и апела, те посјета предсједника, премијера и министара Републике Српске општини Соколац од Влада је преко ЈП “Путеви Републике Српске” дала потврдан одговор за реализацију пројеката за Соколац, а међу њима су:

  • Пројекат растеретних трака на релацији Подроманија – Мокро;
  • Асфалтирање и реконструкција дионице регионалног пута Соколац-Олово (према насељу Лазе);
  • Реконструкција и асфалтирање улице Балтићи према Пуховцу;
  • Реконструкција и асфалтирање улице Миланка Витомира (насеље Јелен);
  • Градска управа Источно Сарајево заједно ће са општином Соколац започети реконструкцију главне улице Цара Лазара са комплетним тротоарима те улице Романијска, Радомира Нешковића и Јова Јанковића што је договорено много раније. Провођење поступка јавне набавке је завршено. Укупна вриједност радова је око 1.300.000 КМ, а општина Соколац издваја 300.000 КМ.

Скоро да нема општине у Српској у којој Влада не реализује пројекат, иако то поједини медији, али и политичари из опозиције покушавају приказати другачије.

– Ми у Савезу општина и градова немамо никакву информацију да постоје било какве врсте кашњења у дијелу законских обавеза Владе Српске према општинама и градовима, када су у питању пројекте активности и то све иде својим редослиједом – казао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова у Републици Српској.

Општинама и градовима редовно се, каже Ћосић, исплаћују средства од ПДВ-а, од пореза на доходак али и социјална давања.

Да све преузете обавезе према локалним заједницама Влада испуњава, говори и примјер из Добоја.

За мање од мјесец дана биће отворен нови објекат болнице, један од капиталних пројеката, за чију изградњу је новац обезбиједила Влада Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име