Грађани БИХ банкама дугују око 12 милијарди марака. Значајна цифра коју дугујемо банкама, односи се и на допуштене минусе и лимите по рачуну . Све то како бисмо изгурали мјесец до краја.

– Може се живјети у БиХ – али на кредит. Наиме због велике разлике између средстава која имају на располагању и приспјелих обавеза, грађани БиХ посежу за потрошачким кредитима, и тако свјесно упадају у зачарани круг дуговања, каже економиста Стефан Живковић.

“Ако су то кредити за куповину стана или аута то је најнормалнија ствар , али ако су кредити дижу да би се преживио мјесец или да би људи приуштили себи нешто што је најнормалнија ствар у 21 вијеку тј. да оду на годишњи одмор , на море или планину или да купују прибор или одјећу дјеци пред школску годину или да би обиљежили крсну славу то је поражавајуће . То је одраз погрешне економске политике која се води овдје у држави,категоричан је Живковић.

Посљедњи подаци говоре да је 600 хиљада особа тренутно у ситуацији да користи такозване лимите и минусе по рачуну . То значи да је свака пета особа зависна од такве врсте услуга банака. Снежана Шешлија из Удружења „ТоПеер“ из Добоја каже да је то привидно да се на тај начин успјева превазићи криза .

“Та криза се превазиђе за 15 – 20 дана , већ сљедећег мјесеца је велики проблем. То су показатељи које би требало да значе много више институцијама власти јер ако ви морате ићи непрекидно у минус то је тотално задуживање . То није минус за једну половину или цијелу плату или пензију него ми кад саберемо само те камате сваки пут кад се мало новца подигне И прекорачи тај минус онда то дође и већа сума сигурно него што је тих 12 милијарди “.

Ако се има у виду да смо непрекидно притиснути инфлацијом, да цијене нарочито намирница, вртоглаво расту , онда је безпредметно говорити како покрити трошкове када је просјечна плата око 1.400 марака.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име