Скупштина Града Источно Сарајево усвојила је Информацију о успостављању нове царинске испоставе и терминала у Источном Сарајеву на захтјев предузећа “Сигма Л” ДОО Источно Сарајево. Царински терминал и будући милионски приходи на изузетно вриједном земљишту повјерени су скоро основаној фирми са ниским приходима, без радника, чији је директор бивши функционер ДНС-а Младен Лучић. Претходни директори били су садашњи в.д. директора ФИПА-е и актуелни одборник у Скупштини Града Марко Кубатлија, те бивши ДНС-ов, а сада независни одборник у СО Источна Илиџа Срђан Лазић.

На основу Писма намјере које је предузеће “СИГМА Л” доо Источно Сарајево доставило Граду намјера је да се предложи успостављање царинске испоставе и царинског терминала у Источном Новом Сарајеву који ће представљати централну тачку њиховог пословног логистичког комплекса.

На основу дописа приватне фирме и консултација са Управом за индиректно опорезивање пред одборницима Скупштине Града Источно Сарајево нашла се Информација у којој се наводи да би царинска испостава и терминал у Источном Новом Сарајеву преузео дио послова који су до сада обављали увозници у Сарајеву, јер постојећи терминали у Рајловцу и Халиловићима немају адекватан простор за раст и развој.

“И те како би утицало и на више привредних субјеката који би се регистровали у Граду и остваривали своју добит и имали би привредне субјекте који би правили царинска складишта, који би плаћали приход по основу пореза на непокретности општини ИНС, имали би нови број запослених радника који би значио нове приходе по основу пореза на доходак. Према томе, нешто што би сигурно, уважавајући податак да 60% робе која уђе у БиХ тренутно се царини у Халиловићима, отварање у ИС новог организационог дијела значи сигурно нова запошљавања”, навео је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Најава тихог гашења терминала у Сокоцу?

Прије гласања за предложену тачку одборници са Сокоца затражили су информацију од градоначелника да ли отварање новог царинског терминала у Источном Новом Сарајеву значи гашење оног на Сокоцу. При чему је градоначелник врло вјешто објаснио да би исто урадио на њиховом мјесту да долази са Сокоца, тј. да не би гласао за ову Информацију, но понудио је пар егзактних података УИО који показују лошије пословање овог терминала.

„Укупна вриједност оцарињене робе са припадајућим дажбинама је у 2023. години износила 80.073.458 КМ. Царинску испоставу Соколац користило је 167 привредних субјеката”.

Након кратке паузе, одборници су нашли заједничко рјешење.

Градоначелник је изјавио да га је скупштина задужила да пред УИО покрене поступак јачања капацитета постојеће царинске испоставе Источно Сарајево, испоставе Соколац, додавањем новог организационог дијела терминала који би био у Источном Новом Сарајеву уважавајући специфичности Града Источно Сарајево као Града који у свом саставу има више општина.

Но, поставља се питање који привредни субјекти би поред терминала у источном Новом Сарајеву користили онај на Сокоцу.

Градоначелник не зна чије је власништво земљиште РАОП-а, не чита акте

У писму намјере које је градоначелнику доставила фирма “СИГМА Л” ДОО Источно Сарајево наводи се да је ријеч о локацији бившег гиганта РАОП-а, површине 140.000 метара квадратних.

У истом акту стоји: “Обраћамо се овим иницијалним писмом намјере како би исказали вољу за међусобни интерес везано за земљиште у власништву наше компаније”.

Писмо намјере потписао је директор Младен Лучић, бивши функионер ДНС-а и власник фирме “ЛЕГЕНД” доо, уједно и брат бившег министра за људска права Милоша Лучића оптуженог за злоупотребу положаја и проневјеру.

Но, на конференцији за медије градоначелник Љубиша Ћосић није знао ко је власник земљишта, нити је поменуо директора компаније.

СПИН Инфо: “У чијем је власништву (земљиште)?

Ћосић: “Не знам вјерујте, Сања”.

СПИН Инфо: “Како сте донијели закључак, а не знате ко је власник тога?

Чосић: “Нама се обратило привредно предузеће “Сигма Л ” доо доставићу Вам на увид писмо намјере, ја у њему не видим податке о власнику, имам само потпис директора”.

СПИН Инфо: “Јесте ли се распитали?”

Ћосић: “Не, није мој посао да се распитујем”.

Након превара са имовином РАОП-а о чему је за Капитал свједочио Рус Дмитри Кузнецов који је тврдио да је распродајом и на друге начине из предузећа „Енергоинвест – Расклопна опрема” (Е-РАОП) из Источног Сарајева „извучено“ више од 280 милиона марака које су између себе подијелили људи у Републици Српској и руски инвеститори, 2013. овај гигант је и званично престао је са радом.

Као што је већ поменуто овај изузетно вриједан комплекса тренутно је у власништву фирме “СИГМА Л” Источно Сарајево . Занимљиво је да је ријеч о скоро основаној фирми која је у прошлој години имала приход од свега 7.276 КМ и без иједног радника.

Претходни директори били су садашњи одборник у Скупштини Града који је био присутан на скупштини када се гласало за фирму чији је био директор, Марко Кубатлија за којим је СИПА својевремено трагала због сумње на куповину гласова за ДНС. Други директор био је такође тада ДНС-ов, а више не, одборник у СО Источна Илиџа Срђан Лазић осуђиван за производњу и промет дрога.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име