Ово љето је једно од најврелијих које се памти, температуре су рекордне, па многи посежу за расхладних уређајима, којима је планула и продаја и уградња. Иако ће можда због ових врућина звучати мало смијешно, али хладно вријеме ће брже него што се мисли, а самим тим и потреба за огревом.

Пелет је најбоље куповати ван сезоне, савјет је многих произвођача и трговаца, с љетњи дани су вријеме најнижих цијена ове сировине за гријање.

Како се наводи на сајту једног произвођача пелета, подјела цијене се врши управо на основу сезоне, односно разликују љетња и зимска сезона. Када је хладно, потражња је велика и то подиже цијену, док куповином током топлијих мјесеци грађани могу да остваре уштеду 40-50 евра по тони.

На цијену утиче и сировински састав, односно врста, квалитет сировине, ланци снабдијевања, а формирање цјеновне вриједности умногоме зависи и од произвођача. Зато би прије куповине требало провјерити цјеновнике код више различитих компанија за производњу, односно стоваришта и тако пронаћи најприхватљивију понуду за ваш буџет.

Цијене пелата током љета

Власници стоваришта кажу за Блиц Бизнис да се пелет и сад добро продаје, да јефтинији и да купаца има. Од понуђених десетак врста највише узимају букву и да се најчешће купује на палете. Пелет је најчешће пакован у џакове по 15 килограма, и на палети има 70 џакова. Цијена се формира по тони, а може се и формирати на палету. Цијена пелета је нешто виша када продаја иде на палету, а не на тону, пошто палета има 1.050кг пелета, објашњено је на сајту једног произвођача из Београда.

На једном сајту се наводи да тона пелета кошта мање од 200 евра. Пелет од уљане репице и угља, помијешан са пиљевином, како стоји у једном огласу на интернету, кошта 190 евра по тони. За гријање просечног домаћинства је потребно 2-3 тоне, а за већа и до 6 тона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име