Њихов посао је да смире и усмјере нове и несигурне возаче. Иако се возачи мијењају, грешке које инструктори виде остају исте. За HuffPost су открили најчешће грешке које свакодневно виђају на путевима.

Не обраћају пажњу у саобраћају

Многи млади возачи често се не осврћу довољно око себе да траже потенцијалне опасности.

– Возити аутомобил физички није тако тешко. Безбједна вожња је посао за мозак – каже Стив Френк, сувласник Ауто школе Пинелас на Флориди и инструктор вожње скоро седам година.

– Ради се о размишљању, планирању и предвиђању – наводи он.

Мајк Томас, инструктор вожње са 27 година искуства даје примјер неопрезног возача који само прође кроз зелено свјетло гледајући право испред себе, што би резултирало губитком бодова на возачком испиту.

Умјесто тога, „прије него што уђете на раскрсницу, требало би да погледате у свим правцима и провјерите да ли има пјешака“, каже он. Недостатак фокуса је једна од најопаснијих грешака.

Чак и искусни возачи могу да погријеше ако буду ометени или гледају у свој мобилни телефон.

– Неки људи сједну за волан и не схватају потребан ниво концентрације – каже Кен Пупо, инструктор вожње са 21 годином искуства у аутошколи у Филаделфији.

– Њихов ум је на Хавајима, а ви не можете урадите то док возите. Нема опуштања.

Не гледају преко рамена прије промјене траке

Томас каже да је неконтролисање мртве тачке прије промјене траке једна од најчешћих грешака које види.

Многи возачи постају превише самоувјерени у своје ретровизоре или сензоре у аутомобилу.

Сензори су корисни, али они су помоћници, а не замјене, каже Френк.

– Чак и ако имате сензор мртвог угла, морате да окренете главу и провјерите.

Пролазе кроз знакове за заустављање без кочења

Исправно заустављање је на знаку за заустављање или траци на путу, без преласка преко њега. Ако не видите јасно, полако помјерајте аутомобил напред док не утврдите да је безбједан пролазак.

Возе преблизу другом возилу

Вожња превише близу другог аутомобила није само лоша пракса – може бити опасно и изазвати судар ако се аутомобил испред изненада заустави. Прекорачење брзине је узрок скоро трећине свих смртних случајева на путевима. Возачи свих нивоа искуства могу направити ову грешку. Да бисте то избјегли, требало би да држите растојање од три секунде између вашег аутомобила и оног испред, објашњава Томас. Ако неко настави да вози у вашој близини, најбоље је да се зауставите или промјените траку. Ако то није могуће, успорите и повећајте растојање између себе и аутомобила испред.

Погрешно сигнализирају

Још једна уобичајена грешка многих возача је да сигнализирају погрешно.

– Укључују жмигавац на углу гдје планирају да скрену, или уопште не дају сигнал – каже Френк. Требало би да сигнализирате најмање 30 метара прије скретања.

– Људи постану лијени и не сигнализирају, или мисле да ће им неко украсти паркинг мјесто – каже Томас. У случају паралелног паркирања, рано сигнализирање и кочење осигуравају да аутомобили иза вас не блокирају ваш маневар.

Не знају гдје да гледају

Нови возачи често гледају само преко хаубе аутомобила умјесто далеко испред себе.

– Они су отпорни на идеју да гледају унапријед јер мисле да ће се изгубити – каже Пупо.

Искуснији возачи такође могу да гледају предалеко. Погледајте преко крова аутомобила испред себе да бисте боље видјели пут, предлаже Пупо. Добивање шире слике вам омогућава да доносите боље одлуке о вожњи. Добри возачи се не рађају – они се стварају кроз праксу и искуство у различитим срединама – каже Пупо.

Када положите возачки испит, посао није завршен. Сваки пут када возите, морате бити опрезни, преноси Вечерњи лист.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име