Т.К. пуштен на слободу након што је због убиства 58-годишњег З. Б. у мјесту Кочерин код Широког Бријега које је починио у неурачунљивом стању осуђен на присилан смјештај у Заводу за форензичку психијатрију Соколац.

Т.К. је у травњу 2022. године у својој кући употребом ватреног оружја усмртио 58-годишњака из Посушја.

Жупанијски суд у Широком Бријегу је на приједлог Жупанијског Тужитељства Жупаније Западнохерцеговачке осуђеном Т.К. одредио присилни смјештај у Јавној здравственој установи Завод за форензичку психијатрију Соколац, а према информацијама којима располаже Врисак.инфо исти је оптуштен из те установе.

Како би провјерили точност ових података контактирали су институције које би могле посједовати информације о пуштању Т.К. на слободу.

Покушали су у више наврата контактирати ЈЗУ Завод за форензичку психијатрију Соколац гдје је Т.К. био смјештен, али из ове установе нису ништа одговорили.

Затражили смо од Жупанијског Тужилаштва Жупаније Западнохерцеговачке одговор имају ли информацију о пуштању Т.К. на слободу и осврт поступајућег тужитеља у овом предмету Борислава Чуљка о расплету овакве ситуације.

”Ово тужитељство је након проведене истраге и прикупљених доказа подигло оптужницу против оптуженог Т.К. због постојања основане сумње да је у неубројивом стању починио протуправно дјело Убојства из чланка 166 ставак 1 КЗ Ф БиХ, у стјецају са протуправним дјелом Недопуштено држање оружја или експлозивних твари из чланка 371 ставак 1 КЗ Ф БиХ и протуправно дјело Посједовање и омогућавање уживања опојних дрога из чланка 239 ставак 3 КЗ Ф БиХ, све у вези са чланком 54 КЗ Ф БиХ, која оптужница је потврђена од стране Жупанијског суда Широки Бријег, те је исти Суд након проведене главне расправе донио пресуду којом је утврђено да је оптужени Т.К у неубројивом стању починио протуправно дјело Убојство из чланка 166 ставак 1 КЗ Ф БиХ, док је исти ослобођен да је у неубројивом стању починио протуправно дјело Недопуштено држање оружја или експлозивних твари из чланка 371 ставак 1 КЗ Ф БиХ, у стјецају са протуправним дјелом Посједовање и омогућавање уживања опојних дрога из чланка 239 ставак 3 КЗ Ф БиХ у вези са чланком 54 КЗ Ф БиХ, након чега је, а након што је по службеној дужности покренут поступак ради утврђивања присилног смјештаја у здравствену установу, надлежни суд донио рјешење о присилном смјештају осуђеног у ЈЗУ Соколац”, одговорили су из Тужилаштва Жупаније Западнохерцеговачке.

Жупанијски суд у Широком Бријегу који је Т.К. и осудио примио је информацију из ЈЗУ Завода за форензичку психијатрију Соколац.

”Дана 11.07.2024. године овај Суд је путем фаxа, запримио од ЈЗУ Завода за форензичку психијатрију Соколац, обавијест о отпусту Т.К. на темељу рјешења Опћинског суда у Широком Бријегу од 01.07.2024. године. Жупанијски суд Широки Бријег није имао никаквог утјецаја на отпуштање из ЈЗУ завода за форензичку психијатрију Соколац осуђеног Т.К.”, навели су из Жупанијског суда у Широком Бријегу.

За пуштање на слободу осуђених на смјештај у ЈЗУ Завод за форензичку психологију Соколац кључан је налаз и мишљење вјештака неуропсихијатријске струке.

”Т.К. је отпуштен са присилног смјештаја и лијечења из ЈЗУ Завода за форензичку психологију Соколац, Рјешењем овог суда од 01.07.2024. године. Предметна одлука је донесена темељем налаза и мишљења вјештака неуропсихијатријске струке”, одговорили су за Врисак.инфо с Општинског суда у Широком Бријегу.

Центру за социјални рад Широки Бријег између осталог постављено је питање имају ли информацију да је Т.К. пуштен на слободу, али у свом одговору коју преносимо у цијелости то нису открили:

”Предмет за који се интересирате је у искључивој надлежности Суда, који по обавијести Жупанијског тужитељства покреће поступак и доноси одлуке о присилном смјештају у здравственој установи, те приликом доношење таквих одлука, Суд не тражи сугласност или одобрење Центра за социјални рад, него је дужан прибавити налаз и мишљење вјештака неуропсихијатријске струке.”

Послат је упит и МУП-у Жупаније Западнохерцеговачке имају ли информацију о пуштању Т.К. на слободу, али до објаве овог чланка Врисак.инфо није добио одговор, а исти ће објавити накнадно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име