622 – Историчари сматрају да овим датумом почиње прва година исламске ере, односно дан када је Мухамед, са својим присталицама напустио Меку да би основао први центар нове вере у Медини.

1054 – Због сукоба око питања да ли римски папа има примат међу хришћанским поглаварима, дошло је до раскола између римске и цариградске хришћанске цркве. Спор је касније довео до „велике шизме“ и створене су две цркве – источноправославна и западна римокатоличка.

1533 – Према наредби шпанског освајача Франсиска Пизара (Францисцо Пизарро), убијен је цар Инка Атахуалпа, иако је дао тражени откуп – једну собу пуну злата и две пуне сребра.

1661 – Стокхолмска банка издала је прве папирне новчанице у Европи.

1723 – Рођен је енглески сликар Џошуа Рејнолдс (Јосхуа Реyнолдс), један од највећих портретиста у историји сликарства, први председник Краљевске уметничке академије (1768) и дворски сликар од 1784. Израдио је око 2.000 портрета и снажно утицао на генерације енглеских портретиста.

1858 – Рођен је српски војвода Петар Бојовић, чувени војсковођа у ратовима 1912-18. Заслужан је за победе у Првом балканском рату над турском војском у биткама код Куманова и Битоља (1912), а у Другом балканском рату за успех у бици код Брегалнице (1913) над бугарском војском. За успехе у Првом светском рату добио је чин војводе. Као командант Прве армије, 1. новембра 1918. ослободио је Београд. Умро је 1945. године у Београду и сахрањен је без војних почасти.

1861 – Основано је Српско народно позориште у Новом Саду.

1867 – Француски вртлар Жозеф Моније (Јосепх Мониер) патентирао је у Паризу армирани бетон.

1872 – Рођен је норвешки истраживач Руал Амундсен (Роалд) први човек који стигао на Јужни пол (1911). Погинуо је у јуну 1928. у авионској несрећи, покушавајући да пронађе несталу италијанску експедицију која је кренула ка Северном полу.

1890 – Умро је швајцарски писац Готфрид Келер (Готтфриед Келлер) највећи приповедач немачког говорног подручја у Швајцарској („Људи из Зелдвиле“, „Циришке новеле“, „Седам легенди“, „Епиграм“, „Зелени Хајнрих“, „Мартин Заландер“).

1896 – Умро је француски писац Едмон Гонкур (Едмонд Гонцоурт) на чију је иницијативу основано књижевно друштво које од 1903. носи име браће Гонкур „Ацадемие дес Гонцоурт“.

1917 – Осујећен је покушај бољшевика да преузму власт у Русији, Троцки је ухапшен, а Лењин се повукао у илегалу.

1918 – У Јекатеринбургу је убијен последњи руски цар Никола ИИ Романов и чланови његове породице.

1925 – У Багдаду је отворено заседање првог изабраног парламента Ирака.

1935 – У Оклахома Ситију постављен је први у свету паркинг мерач.

1945 – САД су у пустињи Аламогордо, у држави Нови Мексико, извршиле прву пробу атомске бомбе, под шифрованим називом „Тринити“.

1950 – На стадиону „Маракана“ у Рио де Жанеиру, Уругвај је у финалу светског првенства победио Бразил са 2:1, освојивши други пут светски фудбалски шампионат. Утакмицу је пратило 199.000 гледалаца.

1951 – Белгијски краљ Леополд ИИИ абдицирао је у корист сина Бодуена (Баудоуин).

1965 – Председници Француке и Италије Шарл де Гол (Цхарлес, Гаулле) и ђузепе Сарагат (Гиусеппе) отворили су 11,6 километара дуг тунел испод Мон Блана који је повезао две земље.

1969 – Амерички васионски брод „Аполо 11“ лансиран је из Кејп Канаверала у историјску мисију ка Месецу са астронаутима Нилом Армстронгом (Неил), Едвином Олдрином (Едwин Алдрин) и Мајклом Колинсом (Мицхаел Цоллинс).

1976 – Индонезија је анектирала бившу португалску колонију Источни Тимор као своју 27. покрајину.

1979 – Садам Хусеин (Саддам Хушеин) је постао председник Ирака.

1985 – Умро је немачки писац Хајнрих Теодор Бел (Хеинрицх Тхеодор Бол), добитник Нобелове награде за књижевност 1972, најпревођенији немачки писац после Другог светског рата („Групни портрет с дамом“, „Мишљење једног кловна“).

1989 – Умро је аустријски диригент Херберт фон Карајан, један од највећих диригената 20. века. Од 1949. био је диригент Бечког симфонијског оркестра, од 1955. водио је Берлинску филхармонију, а од 1956. до 1964. био је директор Бечке државне опере.

1990 – На Филипинима је у земљотресу погинуло више од 1.600 људи.

1995 – Умро је британски песник Стефан Спендер (Степхен). На почетку каријере назван је другим Шелијем (Схеллy) („Двадесет песама“, „Рушевине и виђења“).

1998 – Косовски Албанци су у Приштини конституисали паралелни косовски парламент. Полиција је, по наредби српских власти које су тај поступак сматрале нелегалним, као и мајске изборе, запосела просторије и запленила документа о раду парламента.

2000 – У Будимпешти је умро песник ђерђ Петри, један од најпознатијих мађарских дисидената за време комунистичког режима Јаноша Кадара.

2001 – Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) од 1980. Хуан Антонио Самаран (Јуан Антонио Самаранцх) пензионисан је, а потом именован за почасног доживотног председника МОК-а. Њега је наследио белгијски хирург Жак Рог (Јацqуес Рогге).

2001 – Кинески и руски председници ђијанг Цемин и Владимир Путин потписали су пријатељски пакт којим су постављени принципи партнерства две земље, а у функцији заштите њихових интереса.

2003 – Војним пучем је свргнута влада афричке острвске државе Сао Томе и Принципе док је њен председник Фрадике де Менезес био у приватној посети Нигерији.

2004 – На аеродрому у Токију ухапшен је бивши светски првак у шаху Боби Фишер. У марту 2005. Фишер је отпутовао на Исланд пошто је добио држављанство те острвске земље и тиме избегао депортацију у САД, које га траже више од десет година због кршења међународних санкција према бившој СР Југославији, где је 1992. одиграо шаховски меч са Борисом Спаским.

2004 – Умро је Чарлс W. Свини (Цхарлес Сwеенеy) амерички пилот који је управљао бомбардером који је бацио атомску бомбу на јапански град Нагасаки 1945. године.

2005 – УНЕСЦО је уврстио Мостар (БиХ) на листу светске културне баштине.

2012 – Умро Џон Лорд, бивши клавијатуриста групе Дип парпл (Дееп Пурпле) и коаутор неких од њихових најпознатијих песама („Смоке он тхе Wатер“), имао је успешну и соло каријеру, а познат је по музичкој фузији рока и класичних и барокних форми.

2014 – У Бриселу је одржана Донаторска конференција за санацију последица поплава у Србији и БиХ у мају те године.

2016 – Погинуло је 265 особа, а више стотина рањено у сукобима у Анкари и Истанбулу када је турска војска покушала је да преузме власт у земљи и свргне председника Реџепа Тајипа Ердогана (Рецеп Таyyип).